Biotin nedir?

"Biotin" kelimesi, "yaşam" veya "rızık" anlamına gelen eski Yunanca "biotos" kelimesinden gelir. B vitaminleri ve özellikle biotin cildinizi , saçınızı , gözlerinizi, karaciğerinizi ve sinir sisteminizi sağlıklı tutmaya yardımcı olur .
09 Mar 2022

 

What Are the Possible Side Effects of Biotin Supplements for Thinning Hair?  - Hair Loss Reversed

H vitamini olarak da bilinen biotin, vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olan B kompleks vitaminlerinden biridir.

Biotin aynı zamanda hamilelik sırasında embriyonun büyümesi için gereklidir. (1) 

Çoğu insan, ihtiyaç duydukları biotinin büyük bir kısmını sağlıklı bir beslenme ile yiyeceklerden alır, ancak daha fazla biotin almanın kan şekerinizi düzenleyebileceği, sağlıklı saçları, cildi ve tırnakları destekleyebileceği ve hamile annelerin daha sağlıklı bebeklere sahip olmasına yardımcı olabileceği yönünde birçok çalışma vardır. 

Biotin suda çözüldüğü için, vücutta birikmez ve fazla biotin idrar yoluyla vücuttan atılır. 

Diabet

Bazı çalışmalar, alınan biotin takviyelerinin, diyabetli kişilerin kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olduğunu doğrulamaktadır. (2)(3)

Hayvanlar üzerinde yapılan başka bir çalışmaya göre biotin, insüline bağımlı tip 1 diyabetli kişilerde böbrek hasarını önlemeye yardımcı olabilir . (4)

Sağlıklı saç, cilt ve tırnaklar

Biotin eksikliği nadir görünen bir durumdur ve eksikliği olan kişilerde genellikle saç dökülmesi veya pullu kırmızı döküntüler görünür. 

Fetüs gelişimi

Hamile kadınlarda biotin eksikliği sıklıkla görülebilir. Hamile annelerin daha sağlıklı bebeklere sahip olmaları için biotin ve folat değerlerinin dikkatli takip edilmesi gerekmektedir. 

Doğal biotin kaynakları

  • yumurta sarısı
  • Sakatatlar, (karaciğer, böbrek)
  • Fındık,badem gibi, fıstık, cevizler ve ceviz
  • Soya fasülyesi ve diğer baklagiller
  • Tahıllar 
  • Karnabahar  
  • Muz 
  • mantarlar

Bazı pişirme teknikleri, biotini etkisiz hale getirebildiğinden, bu gıdaların çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmesi önerilmektedir. 

 

Kaynaklar;

 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4230210/
  2. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/anti-diabetic-activity-of-chromium-picolinate-and-biotin-in-rats-with-type-2-diabetes-induced-by-high-fat-diet-and-streptozotocin/7AB5308EABE89D233EB46A63DDD9226D
  3. http://www.nrcresearchpress.com/doi/abs/10.1139/cjpp-2014-0479#.WcHQyLpFyUl
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X15000613