Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Menopozla ilişkili semptomların çoğu aslında perimenopoz aşamasında (menopoza geçiş) oluşur. Bazı kadınlarda bu süreçte herhangi bir yan etki olmadan menopoza girerler. Ancak çoğunlukla, menopozla ilgili komplikasyonlar perimenopoz sırasında başlar ve menopoz sürecinde görünür.
19 Feb 2022

Menopause word cloud concept

Menopozla ilişkili semptomların çoğu aslında perimenopoz aşamasında (menopoza geçiş) oluşur.

Bazı kadınlarda bu süreçte herhangi bir yan etki olmadan menopoza girerler. Ancak çoğunlukla, menopozla ilgili komplikasyonlar perimenopoz sırasında başlar ve menopoz sürecinde görünür.

Kadınların belirli yaştan itibaren yaşadığı menopoz septomları östrejen ve progesteron hormanlarının üretimlerinin azalması ile ortaya çıkar.

Östrojen hormonu adet döngüsünü düzenler ve aşağıdaki problemlere neden olur.

  • üreme sistemi
  • idrar yolu
  • kalp
  • kan damarları
  • kemikler
  • göğüsler
  • deri
  • saç
  • mukoza zarları
  • pelvik kaslar
  • beyin

Menopoz döneminde adet döngüsündeki değişiklikler

Menopoz döneminde adet döngünüz değişebilir ve düzensizleşebilir. Adet kanamalarınız normalden daha yoğun veya daha hafif olabilir ve bazen sadece lekelenme şeklinde olabilir. 

Adet döneminiz kaçırırsanız öncelikle hamilelikten emin olmalısınız. Hamile değilseniz ve adet gecikmeniz 12 ay üst üste olursa menapozun başladığı anlamına gelir. Faka bu dönemde lekelenme söz konusu ise kanser gibi ciddi durumları dışlamak için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Sıcak basmaları

Birçok kadın, ilk önce menopoz etkisi olarak sıcak basmalarını hisseder. Vücudunuzun özellikle üst kısmında veya her yerinde ani bir sıcaklık hissi hissedebilirsiniz. Yüzünüz ve boynunuz kırmızıya dönebilir ve ani terleme yaşayabilirsiniz.

Sıcak basmasının yoğunluğu hafif ila çok şiddetli arasında değişebilir, hatta sizi uykudan uyandırabilir. Sıcak basmaları, genel olarak 30 saniye ile 10 dakika arasında sürer. Çoğu kadın, son adet döneminden sonra bir veya iki yıl boyunca sıcak basması yaşar. Menopozdan sonra sıcak basmalar devam edebilir, ancak zamanla yoğunluğu azalır.

Sıcak basmasını engellemek için bitkisel ürünler kullanabilirsiniz.

Bitkisel ürün satın almak için Tıklayınız.

Vajinal kuruluk ve ilişki sırasında ağrı

Azalan östrojen ve progesteron üretimi, vajinal duvarları kaplayan ince nem tabakasını etkileyebilir. Kadınlar her yaşta vajinal kuruluk yaşayabilir, ancak menopoza giren kadınlar için bu özel bir sorun olabilir.

Uykusuzluk veya uyku sorunları

Doktorlar yetişkinlerin her gece yedi ila sekiz saat uyumasını tavsiye etmektedir. Ancak menopoz sırasında uykuya dalmanız veya uykuda kalmanız zor olabilir. İstediğinizden daha erken uyanabilir ve tekrar uykuya dalmakta zorluk çekebilirsiniz.

Mümkün olduğu kadar çok dinlenmek için gevşeme ve nefes alma tekniklerini deneyin. Işıklar uykunuzu bölebileceğinden, bilgisayarınızı veya cep telefonunuzu yatağınızın yakınında bırakmaktan kaçının. Yatmadan önce banyo yapmak, kitap okumak veya yumuşak müzik dinlemek rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Uyku hijyenini iyileştirmenin basit adımları arasında her gece aynı saatte yatmak, uyurken serin kalmak için adımlar atmak ve çikolata, kafein veya alkol gibi uykuyu değiştiren yiyecek ve içeceklerden kaçınmak yer alır.

Uykuya dalma ve derin sağlıklı bir uyku için bitkisel ürünlerden yardım alabilirsiniz.

Bitkisel ürün satın almak için Tıklayınız.

Sık idrara çıkma veya idrar kaçırma

Menopozdaki kadınların mesanelerinin kontrolünü kaybetmeleri yaygındır. Ayrıca mesaneniz dolu olmasa bile sürekli idrara çıkma ihtiyacı hissedebilir veya ağrılı idrara çıkma yaşayabilirsiniz . Bunun nedeni menopoz sırasında vajina ve üretranızdaki dokuların elastikiyetini kaybetmesi ve astarın incelmesidir. Çevredeki pelvik kaslar da zayıflayabilir.

İdrar kaçırmayla savaşmak için çok fazla alkolden kaçının, susuz kalmayın ve Kegel egzersizleriyle pelvik tabanınızı güçlendirin . 

İdrar yolu enfeksiyonları

Menopoz sırasında, bazı kadınlar daha fazla idrar yolu enfeksiyonu (İYE) yaşayabilir. Düşük östrojen seviyeleri ve idrar yolundaki değişiklikler sizi enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirir.

Sürekli idrara çıkma dürtüsü hissediyorsanız, daha sık idrara çıkıyorsanız veya idrar yaparken yanma hissi duyuyorsanız, doktorunuza görünün. Doktorunuz muhtemelen bir idrar testi yaptırmanızı isteyecektir.

Azalmış libido

Menopoz sırasında sekse daha az ilgi duymak yaygındır . Bu, azalmış östrojenin neden olduğu fiziksel değişikliklerden kaynaklanır. Bu değişiklikler, gecikmiş bir klitoral reaksiyon süresini, yavaş veya hiç orgazm tepkisini ve vajinal kuruluğu içerebilir.

Vajinal atrofi

Vajinal atrofi, östrojen üretimindeki azalmanın neden olduğu ve vajina duvarlarının incelmesi ve iltihaplanması ile karakterize bir durumdur. Bu durum, kadınlar için cinsel ilişkiyi ağrılı hale getirebilir ve bu da nihayetinde sekse olan ilgilerini azaltabilir. 

Depresyon ve ruh hali değişimleri

Hormon üretimindeki değişiklikler, menopoz sırasında kadınların ruh hallerini etkiler. Bazı kadınlar sinirlilik , depresyon ve ruh hali değişimleri hissettiklerini bildirirler ve genellikle kısa bir süre içinde aşırı yükseklerden şiddetli düşüşlere geçerler. 

Cilt, saç ve diğer doku değişiklikleri

Yaşlandıkça, cildinizde ve saçınızda değişiklikler yaşayacaksınız. Yağ dokusu ve kolajen kaybı cildinizi daha kuru ve ince hale getirecek ve vajina ve idrar yolunuzun yakınındaki cildin elastikiyetini ve yağlanmasını etkileyecektir. Azaltılmış östrojen saç dökülmesine katkıda bulunabilir veya saçınızın kırılgan ve kuru hissetmesine neden olabilir. Daha fazla hasara neden olabilecek sert kimyasal saç tedavilerinden kaçındığınızdan emin olun. Kolajen kaybınız için dışarıdan collagen alabilirsiniz.

Collagen Takviyesi için Tıklayınız.

Kaynaklar :