Curcuminin Faydaları Nelerdir ?

Zerdeçal köksapı (Curcuma longa L.) Hindistan'da baharat, gıda koruyucu ve renklendirici madde olarak zengin bir tarihe sahiptir ve yüzyıllardır Ayurvedik tıp sisteminde kullanılmıştır.
01 Mar 2022

GELENEKSEL BİLGİ

Ayurveda tıbbında zerdeçal, çeşitli solunum yolu olgularının (örneğin astım, bronşiyal hiperaktivite ve çeşitli alerjiler), karaciğer rahatsızlıklarının, iştahsızlığın, romatizmanın ve grip semptomlarının tedavisi için iyi belgelenmiştir.

CURCUMİN’İN FAYDALARI NELERDİR ? 
Yapılan araştırmalarda Curcuminin, başta kanser olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, artrit ve nörolojik hastalıklar gibi durumlarda çok yararlı olduğu saptanmış, gastrointestinal sistem ve kolerektal kanserlerde anlamlı etkinlik gösterdiği tespit edilmiştir.
Curkumin, kanserli hücrenin başka organa sıçramasını (metastaz yapmasını) sağlayan madde olan CCL2 ‘yi baskılayarak kanser hücresinin başka organlara sıçramasını engellemeye yardımcı olur.

Curkumin,lösemi-lenfoma, gastrointestinal sistem kanserleri, Prostat kanseri, genitoüriner sistem kanserleri, meme kanseri, yumurtalık kanseri, baş-boyun kanseri (4), akciğer kanseri, melanom ve bunun gibi durumlarda etkili olduğu yapılan çalışmalarda ortaya çıkarılmıştır. 
Curcuminin Alzheimer hastalığına faydalı olduğu düşünülmektedir. 
Kurkuminoidlerin AChE inhibitör etkisinin olduğu ve hafızayı artırıcı özelliğinin bulunduğu saptanmıştır. Bu sebeple  kurkumin ve kurkuminodler Alzheimer hastalığının tedavisinde yararlı olabilir. (5)

Curcumin  kuvvetli antioksidan aktivitesi sayesinde LDL' yi düşürdüğü dolayısıyla atheroskleroz (damar sertliği) riskini azalttığı açıklanmıştır.(6)

Doğal bir polifenol olan curkuminin antioksidan etkileri insan kırmızı kan hücreleri ve membranlarında test edilmiştir. Sonuç olarak curkuminin oksidatif hasarı engelleyerek yarar sağladığı gözlemlenmiştir.(7)
Şeker hastalığı, damar sertliği, kanser, kalp ve beyin hastalıklarında iltihabi olayların önemli rolü vardır. Curcumin tarafından iltihabi olayların engellenmesinin hastalıkların oluşması ve ilerlemesinde önemlirol oynayabileceği düşünülmektedir.

Curcuminin, önemli sağlık sorunlarından birisi olan şişmanlık, şeker hastalığı ve kolesterol yüksekliğinde yararı olabileceği gösterilmiştir. (8)
Curcuminin, karabiber extresinde bulunan doğal bileşenlerle birlikte kullanılması emilimini ve etkinliğini artırmaktadır. Bu bağlamda yapılan çalışmalarda Curcumin ve karabiber ekstraktlarının birlikte verilmesi ile curcuminin kanda faydalı olacak düzeylere yükselmesi sağlanabilmektedir. İnsanlarda yapılan biyoyararlanım çalışmaları bunu göstermektedir. Son yıllarda çalışmalar nanoteknolojik ürünler üzerinde yoğunlaşmıştır. (9)

Kaynaklar ; 
1- Preatha Anand.,Chitra Sundorom.,Sonio Jhuroni.,Ajaikumar B.,Bharat B.Aggarwal,in cancer letters. 2008,vol;267 
2- (Herman JG, Int J Oncol. 2009 May;34(5):1319-27.).
3- KurapatiV.K.Rao.,Nawsal M.Boukli.,Thangavel Samikkanu.,Luıs A.Cobano.College of Medicine Florida İnternational Üniversity Miami,Florida 33199.,USA Open proteimi Joutnal.2011
4- Available By; Wilkan R.,Veena M.S.,Wang M.B., Srivatsan E.S., Moleculer cancer (mol. cancer) 2011 Feb.07 vol;10 Journal article,Biomed central.
5- Tauqeer Ahmed., Anwarrul Hassan.,Gilani, İn Pharmacology, Biochemistry and Behavior.,2009,91
6- S. Kubra.,I.Rattah.,Rao L.,Jagon Mohan., 'Journal of food science' Aug 2010 vol 75
7- Grinberg L.N., Shalev O.,Tonnesen H.H.,Rachmilewitz E.A., 'İnternational Journal of Pharmaceutics
8- Aggarwal BB, Annu Rev Nutr 2010 
9- Volak LP, Br JClin Pharmacol 2012