Sindirim Sistemi Sağlığı ve İnflamatuar Bağırsak Hastalığı İçin L-Glutamin Hakkındaki Araştırmalar

Yapılan son çalışmalarda sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılan L-Glutamin takviyesinin genel sağlık ve sindirim sistemi üzerindeki potansiyel sağlık yararlarını gösteren çok sayıda klinik kanıtlar ortaya çıkmıştır.
22 Mar 2022

Vücudun doğal olarak ürettiği L-Glutamin, insan vücudunda en bol bulunan amino asittir. Fiziksel veya metabolik strese maruz kalındığında vücudun L-Glutamin depoları tükenebilir. Dışarıdan destek olarak alınması gerekmektedir. 

Yüksek yoğunluktaki antrenmanlar, cerrahi müdahaleler, kemoterapi veya sindirim hastalıkları gibi fiziksel travmalar L-Glutamin depolarınızın boşalmasına sebep olabilir.

L-Glutamin’in sayısız faydaları vardır ve bazı durumlarda tedavide kullanılır.

En yaygın olarak yıkıma uğrayan kas kütlesini onarmaya spor sonrası oluşan kas ağrılarını azaltmak için kullanılır. 

Ancak son zamanlarda yapılan bir çok çalışmada L-Glutamin'in Bağışıklık sağlığı, sindirim sağlığı ve inflamatuar bağırsak hastalığının (IBD) semptomlarının hafifletilmesi için potansiyel bir tedavi seçeneği olduğuna işaret eden bir çok kanıt bulunmuştur. 
 

L-Glutamin Nasıl Çalışır?

L-Glutaminin vücudumuzda dört ana görevi vardır;

  • Nitrojen dengesini korumak
  • Hücresel redoks durumu
  • Kan şekerinin düzenlenmesi
  • Asit-baz dengesini düzenler.

L-Glutamin, bağırsak yolunu ve bağırsağınızın iç astarını yeniden inşa etmeye ve onarmaya yardımcı olur. L-Glutamin vücudunuzdaki nitrojen dengesini düzenlediği için nitrojen atomlarının ne zaman ve nereye yerleştirileceğine vücudunuzu onarmada en verimli ve etkili olacağına karar verir. Bu, sızdıran bağırsak gibi gastrointestinal sorunları ve Chron's, IBS ve Ülseratif Kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları olanlar için son derece faydalı olabilir.

L-Glutamin, Chron Hastalığının Tedavisine Yardımcı Olur mu?

Chron Hastalığı, gastrointestinal sistemin kronik, tekrarlayan bir iltihabıdır ve geleneksel olarak tedavisi çok zordur. ( 4 ) Şiddetli ishal, kanama, şişkinlik, mide ağrısı ve elektrolit kaybı gibi özelliklere sahip olan Chron'larla başa çıkmak son derece zorlayıcı, sinir bozucu ve biraz utanç verici olabilir.

Chron'un patolojisi tam olarak anlaşılamamıştır, ancak artan bağırsak zarı geçirgenliğinin patogenezde bir faktör olabileceği varsayılmaktadır. L-Glutamin, bağırsak astarının küçük mukozasının beslenmesinde ve bağırsak astarının bütünlüğünün korunmasında önemli bir rol oynadığından, L-Glutamin takviyesi aslında Chron hastalığı olan hastalarda bağırsak geçirgenliğini geri kazanmaya yardımcı olabilir. ( 5 )

Hindistan Tıp Bilimleri Enstitüsündeki Gastroenteroloji ve İnsan Beslenmesi Bölümünde yürütülen randomize kontrollü bir çalışmada, anormal bağırsak geçirgenliği olan ardışık 14 hasta, bir glutamin grubu ve bir aktif kontrol grubuna randomize edildi ve 0.5'te glutamin veya peynir altı suyu proteini verildi. iki ay boyunca ideal vücut ağırlığı başına g/kg. Çalışma, bağırsak geçirgenliğinin glutamin grubu içinde önemli ölçüde iyileştiği sonucuna varmıştır. ( 6 ) 

Son çalışmalar, L-Glutamin'in Chron Hastalığı için potansiyel bir tedavi seçeneği olarak kullanılmasında umut verici sonuçlar göstermiştir. Bununla birlikte, çoğu çalışmanın çalışma tasarımı ve örneklem büyüklüğü göz önüne alındığında, sonuçlar karıştırılmıştır ve L-Glutamine'nin Chron Hastalığı için potansiyel bir tedavi seçeneği olarak belirlenmesi için daha iyi tasarlanmış çalışmaların hala uygulanması gerekmektedir.
 

Kanada GI Bağırsak Araştırmaları Derneği'ne göre, 

Genel olarak stresli kişilerde L-Glutamin için artan bir talep var ve bu da takviyeyi gerekli kılıyor. Bu, akut veya kronik bağırsak hastalığı, yanıklar, travma, sepsis veya bağışıklık bozuklukları olan kişileri içerir ve aşırı fiziksel aktivitelerden kaynaklanan geçici olarak artan metabolik ihtiyaçları olan kişileri içerebilir.

Hem sağlıklı hem de stresli bireylerde glutamin, ince bağırsak ve kalın bağırsaktaki hücreler için bir yakıt kaynağıdır. Bağırsak tarafından tercih edilen yakıt kaynağıdır ve bağırsak villusunun bakımı için gereklidir, bu nedenle bakterilerin ince bağırsağa veya bağırsak duvarına girmesini önler.

Çalışmalar, glutamin takviyelerinin Crohn hastalığına fayda sağlayabileceğini gösteriyor. Crohn hastalığı olan hastaların, özellikle indometasin alımıyla ilişkili bağırsak geçirgenliğini önlemede oral glutaminden fayda sağladığı gösterilmiştir.” ( 7 )
 

Chron Hastalığı İçin Önerilen L-Glutamin Dozu

L-Glutamin aç karnına alındığında en etkilidir. Chron'lar için önerilen L-Glutamin dozu, hastalık durumuna bağlıdır, ancak ortalama doz günde 30 g'dır.
 

L-Glutamin Ülseratif Kolit Tedavisine Yardımcı Olur mu? 

Chron'a çok benzeyen Ülseratif Kolit, bağırsağı etkileyen, genellikle kanlı dışkı ve karın ağrısı ile karakterize idiyopatik bir inflamatuar bağırsak hastalığıdır. ( 8 ) Kolonun en iç tabakası iltihaplanır ve yüzeyde ülserler de görünebilir.

Bağışıklık sistemi genellikle bakteri, virüs, mantar ve diğer mikroorganizmalar gibi yabancı istilacılara saldırır ve onları öldürür. Normal şartlar altında bağırsaklardaki zararsız bakteriler bu tür bir saldırıdan korunur. İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) olan kişilerde, bu bakteriler zararlı istilacılarla karıştırılır ve bağışıklık sistemi bir tepki ve saldırı başlatır. ( 9 )

IBD için potansiyel bir tedavi seçeneği olarak L-Glutaminin birçok faydasından biri, hastalık semptomlarını ve bağırsakları iyileştirmeye yardımcı olmak için zararlı bakterileri (Oscillospira ve Treponema) azaltırken bağırsak dostu  mikrobiyotayı  ( Bacteroidetes ve  Actinobacteria  ) 
artırabilmesidir.

Yapılan birkaç çalışma ayrıca, Glutaminin, inflamatuar sinyal yollarını etkileyerek anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. ( 10 ) Ülseratif Kolit'in inflamatuar bir bağırsak hastalığı olduğu göz önüne alındığında, çalışmalar L-Glutaminin IBD'de inflamasyonu baskılamaya yardımcı olabileceğini ( 11 ) ve geçirgenliği daha fazla önlemek için bağırsak astarını yeniden yapılandırabileceğini düşündürmektedir ( 12 ) 

Ülseratif Kolit Hastalığı İçin Önerilen L-Glutamin Dozu

L-Glutamin aç karnına alındığında en etkilidir. Hastalık durumuna bağlı olarak, çoğu çalışma Ülseratif Kolit için günlük alınan 3-30 g glutamin arasında değişmektedir.
 

L-Glutamin İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) İçin İyi mi? 

 

İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS), kalın bağırsağı etkileyen ve kramp, karın ağrısı, şişkinlik, gaz, ishal ve/veya kabızlık ile karakterize yaygın bir kronik hastalıktır.

IBS'si veya enfeksiyon sonrası IBS'si olan hastalarda bağırsak aşırı geçirgenliği çok yüksek bir prevalansa sahiptir. Bu nedenle, temel işlevlerinden biri bağırsak bariyerini korumak ve bağırsak yolunun kaplamasını yeniden oluşturmak olduğundan, Glutaminin potansiyel bir tedavi seçeneği olabileceği ve IBS için iyi olabileceği varsayılmaktadır. 

Önde gelen uluslararası gastroenteroloji dergisinde yayınlanan çift kör, randomize bir kontrol çalışmasında (RCT), Gut 115 hastalarına 8 hafta boyunca 15g L-Glutamin veya plasebo uygulandı. Artan bağırsak geçirgenliği, IBS Belirti Şiddet Ölçeğinde 50 puana eşit veya daha büyük bir azalmanın karşılanması olarak tanımlandı. İkincil son noktalar, günlük bağırsak hareketi sıklığındaki değişiklikleri, Bristol Dışkı Skalası ile ölçülen dışkı formunu ve bağırsak geçirgenliğini içermiştir. Glutamin grubunun yaklaşık %80'inin birincil son noktalarına ulaşmasıyla sonuçlar son derece etkileyiciydi. Glutamin ayrıca günlük bağırsak hareketi sıklığını (3'e karşı 5) ve Bristol Tabure Skalası skorlarını (4'e karşı 6.5) önemli ölçüde azalttı ve bağırsak geçirgenliğini normalleştirdi . (13 ) 

İrritabl Bağırsak Sendromu İçin Önerilen L-Glutamin Dozu

L-Glutamin aç karnına yemeksiz alındığında en etkilidir. IBS için önerilen L-Glutamin dozu günde 15-20 g arasındadır. 
 

L-Glutamin Sızdıran Bağırsakları İyileştirir mi?

Bağırsak duvarı, birçok potansiyel zararlı hastalık ve bakteriyel madde için bağışıklık sistemini korumak için ilk savunma hattıdır. Leaky Gut sendromu, bağırsak geçirgenliğinde bir artış ile karakterizedir, yani bu zararlı rahatsızlıklar ve bakteriyel maddeler bağırsak astarınızdan geçerek iltihaplanma, enfeksiyon, şişkinlik ve mide ağrısına neden olabilir. 

L-Glutamin, ince bağırsağın mukozası için tercih edilen yakıt kaynağı olduğundan, vücudunuz toksinlerin bağırsak astarınızı geçmesini azaltmak için bağırsak astarınızı yeniden oluşturabilir ve onarabilir.

L-glutamin'in bağırsak bariyeri fonksiyonunu korumaya ve astarı güçlendirmeye, bağırsak geçirgenliğini azaltmaya ve sızdıran bağırsak sendromunu tedavi etmeye yardımcı olmak için bir diyet takviyesi olarak kullanımını destekleyen çok sayıda klinik çalışmadan bol miktarda kanıt vardır. ( 14 )

Sızdıran Bağırsak İçin Önerilen L-Glutamin Dozu

L-Glutamin aç karnına yemeksiz alındığında en etkilidir. Leaky Gut için önerilen L-Glutamin dozu günde 15-30 g arasındadır.
 

L-Glutamin Sindirim Sağlığı ve IBD İçin İyi mi? 

Genel olarak, IBS ve Leaky Gut için potansiyel bir tedavi seçeneği olarak L-Glutamin kullanımını destekleyen çok sayıda klinik kanıt vardır. Bu hastalık durumlarının ve rahatsızlıklarının çoğunun kronik iltihaplanma ve bağırsak geçirgenliğinin sonucu olduğu göz önüne alındığında, L-Glutamine'nin bağırsak yolunun astarını yeniden oluşturmaya ve onarmaya yardımcı olduğu ve bağırsak geçirgenliğini normalleştirmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, IBD için potansiyel bir tedavi seçeneği olarak Glutaminin rolü tartışmalıdır ve L-Glutamin'i Chron Hastalığı ve Ülseratif Kolit için potansiyel bir terapötik ajan olarak belirlemek için daha fazla değerlendirme yapılması gerekmektedir. Ön sonuçlar umut vericidir, ancak daha kapsamlı bir değerlendirme için daha büyük örnek boyutlarına ihtiyaç vardır.

 

Referanslar

  1. Daniyah AA, Mahmoud M A. İltihaplı Bağırsak Hastalıkları Olan Hastalarda Glutamin Takviyesinin Etkisi. Nutri Gıda Bilimi Uluslararası J. 2016; 1(5): 555574. DOI: 10.19080/NFSIJ.2016.01.555574
  2. Oliveira GP, Diasi CM, PelosiP, Patricia RM (2010) Kritik hastalarda glutamin etki mekanizmalarını anlamak. Acad Bras Cienc 82(2): 417-430.
  3. Kathleen A ve Julie J (2004) İnflamatuar Bağırsak Hastalığı Bölüm II: Crohn Hastalığı - Patofizyoloji ve Konvansiyonel ve Alternatif Tedavi Seçenekleri. Alternatif Tıp İncelemesi 9:4.
  4. Liu, Yulan et al. “İnflamatuar Bağırsak Hastalığında Amino Asitlerin Terapötik Potansiyeli” Nutrients vol. 9,9 920. 23 Ağustos 2017, doi:10.3390/nu9090920
  5. Den hond E, Hiele M, Peeters M, Ghoos Y, Rutgeerts P. Crohn hastalığı olan hastalarda uzun süreli oral glutamin takviyelerinin ince bağırsak geçirgenliği üzerindeki etkisi. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 1999;23(1):7-11.
  6. Benjamin J, Makharia G, Ahuja V, et al. Glutamin ve peynir altı suyu proteini, Crohn hastalığı olan hastalarda bağırsak geçirgenliğini ve morfolojisini iyileştirir: randomize kontrollü bir çalışma. Dig Dis Sci. 2012;57(4):1000-12.
  7. (n). https://www.badgut.org/information-centre/health-nutrition/glutamine/ adresinden alındı.
  8. Daniel J. Mulder, Angela J. Noble, Christopher J. Justinich, Jacalyn M. Duffin; İki hastalığın hikayesi: İnflamatuar bağırsak hastalığının tarihi, Crohn's and Colitis Dergisi, Cilt 8, Sayı 5, 1 Mayıs 2014, Sayfa 341–348
  9. Zhang Y., Lu T., Han L., Zhao L., Niu Y., Chen H. l-glutamin takviyesi, dışkıdaki mikrobiyota bileşimini değiştirerek mini domuzların geç gebelikleri sırasında kabızlığı hafifletir. BioMed Arş. Int. 2017;2017 doi: 10.1155/2017/4862861
  10. Bağırsakta Rhoads JM, Wu G. Glutamin, arginin ve lösin sinyali. Amino asitler. 2009;37:111–122
  11. Kim, Min-Hyun ve Hyeyoung Kim. “Glutaminin Bağırsaktaki Rolleri ve Bağırsak Hastalıklarına Etkisi” Uluslararası moleküler bilimler dergisi cilt. 18,5 1051. 12 Mayıs. 2017, doi:10.3390/ijms18051051
  12. Lorenzo AG, Zarazaga A, Garcıa Luna PP, Gonzalez Huix F, Lopez Martinez J, et al. (2003) Glutamin ile Enteral Nütrisyon Desteği için Klinik Kanıt: Sistematik Bir İnceleme 19: 805-811
  13. Zhou Q, Verne ML, Fields JZ, et al. Postenfeksiyöz irritabl bağırsak sendromu için diyet glutamin takviyelerinin randomize plasebo kontrollü denemesi. Bağırsak. 2018;
  14. Rao, RadhaKrishna ve Geetha Samak. “Bağırsak Epitel Sıkı Bağlantılarının Korunmasında Glutaminin Rolü”  Epitel biyolojisi ve farmakoloji Dergisi 5, Ek 1-M7 (2011): 47-54