Dong Quai: Eski Bir Çin Tedavisi

Güçlü tıbbi özellikleri sayesinde bu bitki, kemik sağlığını iyileştirmekten menopoz semptomlarını azaltmaya kadar uzun bir sağlık yararları listesine sahiptir. Araştırmalar ayrıca depresyonu azaltabileceğini, kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini, iltihabı hafifletebileceğini ve kalp sağlığını iyileştirebileceğini gösteriyor.
12 Apr 2022

 

Can Dong Quai Help with Menopause?

Dong quai'yi geleneksel Çin tıbbında binlerce yıldır kullanılmaktadır.

Güçlü tıbbi özellikleri sayesinde bu bitki, kemik sağlığını iyileştirmekten menopoz semptomlarını azaltmaya kadar uzun bir sağlık yararları listesine sahiptir. Araştırmalar ayrıca depresyonu azaltabileceğini, kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini, iltihabı hafifletebileceğini ve kalp sağlığını iyileştirebileceğini gösteriyor.

Dong quai veya dişi ginseng olarak da bilinen Angelica sinensis , Apiaceae bitki ailesine ait bir bitki türüdür. Bu bitki grubu ayrıca maydanoz , havuç, kereviz ve kişniş içerir.

Dong quai, Çin, Japonya ve Kore'nin dağlık bölgelerinde bulunur.

Bu bitki yüzyıllardır Çin tıbbında temel bir bileşen olmuştur ve tarihsel olarak depresyonun giderilmesinden kabızlığın tedavisine kadar her şey için kullanılmıştır 

Günümüzde en sık hormonları dengelemeye yardımcı olmak ve menopoz semptomlarını azaltmak için kullanılmaktadır.

Bu melekotu bitkisinin sağlığı geliştirici özelliklerinin çoğu, birçok bitkide bulunan doğal olarak oluşan bir bileşik olan kumarin varlığından gelir. Ayrıca ferulik asit ve fitosteroller gibi diğer faydalı bitki bileşiklerini de içerir.

 

Kemikleri Güçlendirir

Osteoporoz , zayıf, kırılgan kemikler ve artan kırık ve kırık riski ile karakterize bir durumdur. Bu durum herkesi etkileyebilse de, yaşlı kadınlar en hassas olanlardır.

Bunun nedeni, menopozun hem kemik oluşumunu hem de kemik hücrelerinin parçalanmasını düzenleyen önemli bir hormon olan östrojen seviyelerinde düşüşe neden olmasıdır. ( 1 )

Sıcak basması gibi menopozun en belirgin semptomlarından bazılarını tedavi etmenin yanı sıra, dong quai menopozun bir sonucu olarak kemik kaybını önlemede de faydalı olabilir.

Bazı araştırmalar, kemikleri inşa ederek ve güçlendirerek osteoporozun önlenmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bir çalışma, kemik hücrelerinin dong quai özü ile tedavi edilmesinin kemik hücresi oluşumunu arttırdığını buldu. ( 2 )

Kore'den yapılan bir başka hayvan çalışması, fareleri dong quai özü ile tedavi etmenin kemik mineral yoğunluğunu korumaya yardımcı olduğunu gösterdi. ( 3 )

Dong quai'ye ek olarak, bol miktarda kalsiyum açısından zengin yiyecekler yemek, düzenli fiziksel aktivite yapmak ve D vitamininizi almak için her gün birkaç dakika dışarıda geçirmek kemiklerinizi güçlendirmeye yardımcı olabilir.

 

Kan Şekerini Düşürür

Diyabet hastası olmayanlarda da kan şekeri yükseliyor

 

Yüksek kan şekeri, sık idrara çıkma, konsantrasyon güçlüğü, artan susuzluk ve kilo kaybı gibi semptomlara yol açabilir .

Çalışmalar, dong quai'nin kan şekerini düşürücü bir etkiye sahip olduğunu ve olumsuz yan etkileri önlemek için normal kan şekeri düzeylerini yükseltmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.

Food & Function dergisinde yapılan bir araştırma,  farelere dört hafta boyunca dong quai vermenin hem kan şekeri düzeylerini hem de insülin direncini azalttığını gösterdi. ( 4 )

İnsülin, şekerin kan dolaşımından hücrelere taşınmasından sorumlu bir hormondur. İnsülin seviyeleri uzun süre yüksek kaldığında, insülin direncine yol açabilir . Bu, vücudunuzun insüline normal şekilde yanıt vermemesine neden olarak kanda şeker birikmesine neden olur.

Başka bir 2016 çalışması da kan şekeri üzerindeki bu faydaları doğruladı ve yüksek yağlı bir diyetle farelere dong quai özütünün uygulanmasının kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğunu gösterdi. ( 5 )

Bol miktarda lif tüketmek, susuz kalmamak ve karbonhidrat alımınızı kontrol altında tutmak, kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmanın diğer yollarından sadece birkaçıdır.

Kalp Sağlığını Destekler

Kalp sağlığı için 7 temel kural - Sağlık Haberleri

 

Kalp hastalığı, Amerika Birleşik Devletleri'nde önde gelen ölüm nedenidir. Koroner kalp hastalığı , en yaygın kalp hastalığı türüdür ve genellikle atardamarlarda plak ve kolesterol birikmesinden kaynaklanır, bu da damarların daralmasına ve sertleşmesine neden olur. ( 6 )

Kolesterol seviyenizi düşürmek, kalp hastalığı riskinizi azaltmanın ve daha iyi kalp sağlığını desteklemenin etkili bir yoludur.

Bir hayvan çalışması, farelere dört hafta boyunca dong quai tedavisinin, trigliseritlerin yanı sıra toplam kolesterol düzeylerini düşürdüğünü gösterdi . ( 7 )

Başka bir araştırma, dong quai'nin başka bir tıbbi bitki olan huang qi ile birleştirilmesinin, sıçanlarda trigliseritleri, toplam kolesterolü ve kötü LDL kolesterol seviyelerini azalttığını buldu. ( 8 )

Diğer araştırmalar, dong quai'nin kalp hastalığı için başka bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu olanlar için faydalı olabileceğini bile göstermiştir . ( 9 )

Dong quai'nin kalp sağlığına faydalarını daha da artırmak için dengeli beslenmeyi ve düzenli egzersizi günlük rutininize dahil etmeyi unutmayın

Enflamasyonu Azaltır

Kronik Enflamasyon - İçimizdeki Sessiz Yangın | Synevo Laboratuvarları

 

Yaralanma veya enfeksiyon zamanlarında, vücudunuz genellikle yabancı organizmalarla savaşmaya yardımcı olmak için bir bağışıklık tepkisi başlatır. Enflamasyon bu normal bağışıklık reaksiyonunun bir parçasıdır. Bununla birlikte, kronik inflamasyon, kalp hastalığı, diyabet ve kanser dahil olmak üzere çoğu hastalığın kökenindedir .

Bazı araştırmalar, dong quai'nin iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek ve kronik hastalık riskini azaltabilecek güçlü özelliklere sahip olduğunu keşfetti.

Inflammation'da yayınlanan bir test tüpü çalışması  , dong quai özütünün birkaç farklı inflamatuar belirteç düzeylerini etkili bir şekilde azalttığını gösterdi. ( 10 )

Başka bir çalışma, dong quai özütünün sıçanlar üzerindeki etkilerini inceledi ve dong quai'nin omurilik yaralanmasının neden olduğu iltihabı önemli ölçüde azalttığını buldu. ( 11 )

Dong quai'nin yanı sıra, meyve ve sebzeler gibi yüksek antioksidan gıdalarla dolu sağlıklı bir diyet yemek de iltihabı hafifletmeye yardımcı olabilir ve sağlığınız üzerinde büyük bir etki yaratabilir. 

Menopoz Belirtilerini Hafifletir

Menopoz Nedir? Belirtileri Nelerdir? | e-Psikiyatri

 

Menopoz, kadın yaşlandıkça yumurtalıkların ürettiği hormon miktarında doğal bir azalmadır. 40'lı yaşların sonlarında ve 50'li yaşların başındaki kadınların menopoza girmesi tipiktir.

Menopozun yan etkileri arasında sıcak basması, gece terlemesi, saç dökülmesi , ruh halindeki değişiklikler ve artan osteoporoz riski sayılabilir.

Semptomların giderilmesi için birçok kadın, doğum kontrol haplarında bulunan aynı sentetik hormonları sağlayan bir tedavi türü olan hormon replasman tedavisine başvurur . Bununla birlikte, bu ilaçlar kendi yan etkileri ve riskleri ile gelebilir.

Dong quai, menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmak için doğal bir alternatif olarak uzun bir geçmişe sahiptir.

Bir İtalyan araştırmasına göre, dong quai östrojenik bir etkiye sahip olabilir ve hormon seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir ve sentetik kimyasallar kullanmadan menopoz semptomlarınızı hafifletebilir . 12 )

Başka bir araştırma, dong quai ve Alman papatyası karışımının, sıcak basmaların sıklığını ve yoğunluğunu yüzde 96'ya kadar azaltabildiğini buldu. ( 13 )

Stresi azaltmak, daha fazla uyumak ve karayılan otu veya yaban mersini gibi diğer menopoz doğal ilaçlarını desteklemek de menopoz semptomlarından kurtulma sağlayabilir.

Depresyon Tedavisine Yardımcı Olur

Depresyon Tedavisi

 

Bazı araştırmalar, dong quai'nin anti-depresan etkisi olabileceğini ve ruh halinize gelince olumlu bir etkisi olabileceğini bulmuştur.

2016 yılında yapılan bir hayvan çalışması, fareleri hafif strese maruz bırakarak depresyona neden oldu. Yanıt olarak, sıçanlarda iştah azalması ve fiziksel hareketsizlik arttı. İlginçtir ki, onları dong quai özü ile tedavi etmek, beyindeki depresyonla bağlantılı bir proteinin aktivitesini değiştirdi ve bu depresif davranışları normalleştirdi. ( 14 )

Başka bir hayvan çalışmasında benzer bulgular vardı ve dong quai içeren bir bitkisel preparatın açık anti-depresan özelliklere sahip olduğunu gösterdi. ( 15 )

Tek başına veya geleneksel tedaviler ve doğal ilaçlarla birlikte kullanıldığında, dong quai depresyon semptomlarını azaltmada yardımcı olabilir .

 

Dong quai, Çin'de hormonları dengelemeye, PMS semptomlarını azaltmaya ve libidoyu artırmaya yardımcı olmak için binlerce yıldır kullanılmaktadır .

İlginçtir ki, bu bitkinin adı, cinsel sağlık üzerindeki yararlı etkisine bile işaret ediyor. Çince'de dong quai'nin sözde "koca karısına geri döner" anlamına gelir.

Dong quai ayrıca Kızılderili, Ayurvedik ve Kampo tıbbında  anemi , kalp hastalığı ve yüksek kan şekeri gibi durumlar için bir tedavi olarak kullanılmıştır.

Bu günlerde, bu melek otu, depresyondan menopoz semptomlarına kadar her şeyi tedavi etmek için kullanılan dünya çapında yaygın bir doğal ilaçtır.

Şifalı bir bitki olarak tam potansiyelini ortaya çıkarmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bazıları tarafından adet krampları , saç dökülmesi ve belirli cilt rahatsızlıkları için bir tedavi olarak lanse edilmiştir .

Olası Yan Etkiler ve Önlemler

Dong quai, Warfarin gibi kan inceltici ilaçların ana bileşenlerinden biri olan kumarin içerir. Warfarin veya başka bir kan sulandırıcı kullanıyorsanız, dong quai almak kanama riskinizi artırabilir.

Ayrıca, dong quai'yi zencefil , gingko veya sarımsak gibi diğer doğal kan incelticilerle birleştirirken dikkatli olmalısınız . Dong quai'yi bu bileşiklerle birlikte almak kanama veya morarma riskinizi artırabilir.

Hamile olan veya hamile kalmayı planlayanlar için dong quai alınması tavsiye edilmez ve düşük yapma riskini artırabilir. 

Ayrıca emziren, oral doğum kontrol hapı kullanan veya hormon replasman tedavisi kullananlar tarafından da alınmamalıdır.