Aronya Meyvesinin Faydaları

Aronya, küçük siyah veya koyu mor renkli bir meyvedir. Adı, Aronia melanocarpa bitkisinden gelir ve bazen "siyah aynı" olarak da adlandırılır. Aronya meyvesi, Kuzey Amerika ve Avrupa'da doğal olarak yetişir. Meyvenin tadı ekşi ve tatlıdır. Asıl adı Chokeberry olan aronya meyvesi “süper meyve’’ olarak da adlandırılıyor. Ülkemizde de üretilmeye başlanan bu besin içeriği nedeniyle kanser hücrelerini yok ettiği ve vücudu baştan aşağıya yenilediği iddia edilir.
25 Mar 2023

Aronya, küçük siyah veya koyu mor renkli bir meyvedir. Adı, Aronia melanocarpa bitkisinden gelir ve bazen "siyah aynı" olarak da adlandırılır. Aronya meyvesi, Kuzey Amerika ve Avrupa'da doğal olarak yetişir. Meyvenin tadı ekşi ve tatlıdır.

Aronya meyvesi, son zamanlarda sağlık yararları nedeniyle popüler hale gelmiştir. Antioksidanlar, C vitamini, lif ve diğer besinler bakımından zengindir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korur ve kanser, kalp hastalığı ve diğer sağlık sorunlarına karşı koruma sağlar. Aronya meyvesi ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirebilir, kan şekeri seviyelerini düzenleyebilir, sindirimi kolaylaştırabilir ve göz sağlığını koruyabilir.

Aronya meyvesi, taze veya kurutulmuş olarak tüketilebilir. Ayrıca, meyve suyu veya diğer besin takviyeleri şeklinde de bulunabilir. 

Antioksidan özellikleri: 

Aronya, antioksidanlar bakımından zengindir ve vücudu serbest radikallere karşı koruyabilir. Serbest radikaller, hücrelere zarar verebilir ve kanser, kalp hastalığı ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.

İmmün sistemi güçlendirir: 

Aronya ekstresinin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir.

Kalp sağlığını korur: 

Aronya ekstresi, kalp sağlığı için yararlı olabilir. Antioksidanlar ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde, kalp hastalığı riskini azaltabilir ve kan basıncını düzenleyebilir.

Sindirimi kolaylaştırır: 

Aronya ekstresi, sindirim sistemi sağlığına faydalıdır. Kabızlığı önleyebilir ve bağırsak hareketliliğini artırabilir.

Göz sağlığını korur: 

Aronya ekstresinin göz sağlığı için faydaları da vardır. Antioksidanlar, katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarını önleyebilir.

Parkinson ve Alzheimer Hastalığı

Laboratuvar çalışmalarında; limon suyu ile birlikte yapılan aronia suyunun hücre içinde kolinesteraze aktivitesini düşürerek Senil Demans, Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığındaki temel patolojiyi engellemek yönünde kullanılabileceği etkisini göstermiştir..

Tansiyon rahatsızlıklarında etkili

İnsan üzerindeki deneylerinden birinde 44 kalp krizi geçirmiş ve statin tedavisi alan hastalarda günde 3 kez birer bardak aronia suyu kullanımıyla tansiyonda sistolik (büyük) 11 mmhg, diastolik (küçük) 7,2 mmhg tansiyon düşüşü sağlamış kalp damar hastalıkları ile ilgili geçirilebilecek hastalıkların riskini anlamlı ölçüde azaltmıştır..

Damar tıkanıklığı ve kanser riskini azaltıyor

Metabolik sendrom ve benzeri etkilerle damar tıkanıklığına karşı etkisinin 2 ay günde 3’er bardak kullanımla ortaya çıktığı ve ciddi risk azalttığı; insan vücudunda damar tıkanıklığı tehdidini arttıran faktörleri azalttığı gösterilmiştir.

Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur

Yapılan başka bir deneyde insanın günlük beslenmesine aronya katıldığında, kolesterol düzeyinde yüzde 7 oranında düşüş sağladığı gözlenmiştir.

Kilo kontrolünün sağlanmasına etki eder

Ayrıca; iltihap karşıtı etkisi, kortizonla karşılaştırılmış metil prednisolon 10 mg dozuyla benzer antiinflamatuar etkiyi steroid hormon yan etkileri olmadan yapmayı başarmıştır.

 

Aronya ürünü için Tıklayınız.

Enoant Aronya Ve Siyah Üzüm Ekstraktı 250 ml