Menopoz Döneminde Kolajenin Faydaları 

Kendi kolajen üretiminiz söz konusu olduğunda, daha sonra amino asitlere parçalanan diyet proteinini sağlamanız koşuluyla, vücudunuzda doğal olarak kolajen üretirsiniz. Bununla birlikte, doğal kolajen üretimi, yaşlandıkça ve menopozdan sonra büyük ölçüde azalır.
26 Mar 2022

Menopoz Döneminde Kollajenin Faydaları  

Kollajen Menopoz Sırasında ve Sonrasında Size Yardımcı Olan 6 Yol
Yapılan bir çok çalışmada, Kolajen veya daha spesifik olarak hidrolize kolajen peptitlerinin hem menopoz hem de menopoz sonrası kadın sağlığına bir çok faydası olduğu görülmüştür.

İnsan vücudunda en fazla Tip I kolajen bulunur. Tip 1 Kolajen cildinizde, tendonlarınızda, kemiklerinizde ve iç organlarınızda bulunur. 

Kolajen takviyesine yönelik yapılan araştırmalarda Menopoz ve menopoz sonrası kadınlar için kolajen takviyesinin aşağıdaki faydaları sağladığını göstermektedir. 

Menopausal Skincare | John Lewis & Partners

1- Cilt Sağlığı

Kolajen kullanımı, cilt sağlığınızı iyileştirir ve yaşlanma karşıtı bir etki gösterir. 

Cilt yaşlanması ve menopoz üzerine yapılan bir araştırmada, postmenopozal kadınların ilk 5 yılda  cilt kollajeninin yaklaşık %30'unu kaybettiğini ve takip eden 20 yıl boyunca yılda % 2.1'lik kademeli bir oranda kaybettiğini gösteriyor.

Özellikle Tip l Kolajenin doğal kolajen üretimini uyardığı gösterilmiştir .

güneşe maruz kalmanın neden olduğu cilt hasarı konusu olduğunda, kolajen takviyesi , ciltte UVB kaynaklı tip I kolajenin azalmasını yavaşlattığı  görünmektedir . 8 haftalık plasebo kontrollü bir  çalışma 45-65 yaşları arasındaki 114 kadın dahil, 2.5 g kollajen hidrolizat veya plasebonun cilt durumu üzerindeki etkisini inceledi. Plasebo grubuna kıyasla göz kırışıklığı hacminde gözle görülür bir fark oluştu.

Ayrıca, plaseboya kıyasla kolajen grubunda hem kollajen tip I (%65) hem de elastin (%18) içeriğinde bir artış kaydedildi. Dahası, olumlu sonuç, takviyeyi bıraktıktan 4 hafta sonra bile devam etti. Bu uzun süreli iyileşmenin açıklaması, derideki doğal kollajenin teşvik edilen biyosentezinde yatmaktadır.  

M. Borumand ve arkadaşları tarafından  yapılan bir  araştırmaya göre kolajenin cildi iyileştirici aktivitesi iki yönlüdür.. 

Her şeyden önce, dermisteki mevcut kolajeni güçlendirerek lif ağını ve cildin bütünlüğünü arttırır, ikinci olarak, fibroblastları daha fazla kolajen, elastin ve hyaluronik asit üretmeleri için uyarır.

Selülit Tedavisi İncele ve Randevu Al | Yeniben

2-Selülit oluşumuna etkisi

Kollajen, selülit derecesini azaltır ve uyluk bölgesindeki cilt dalgalanmasını azaltmaya yardımcı olur.

L. Bolke ve meslektaşları tarafından yapılan bir araştırma kolajen sentezinde yaşa bağlı bir düşüşün yeterli düzeyde biyolojik olarak kullanılabilir kolajen takviyesi ile tersine çevrilebileceği sonucuna varmıştır.

Yaşlılar için ömrü uzatan 4 basit egzersiz - Egzersizin faydaları nelerdir?  - Egzersizler

3- Kas gücü ve kütlesinde Artış egzersiz ile birleştirildiğinde)

Yaşlandıkça ve özellikle menopozdan sonra, sarkopeni adı verilen bir süreçle doğal olarak kas kütlesi kaybederiz. 

Menopoz sonrası kadınlarda da Osteoporoz gelişme riski daha yüksektir. 

D. Zdzieblik tarafından yapılan bu randomize kontrollü deney , egzersiz sonrası kolajen peptitlerle takviyenin plaseboya karşı yağsız kütleyi, yağ kütlesini (düşük yağ), kemik kütlesini ve izokinetik kuadriseps gücünü geliştirdiğini buldu. 

D. König ve meslektaşları tarafından yürütülen bir başka çalışma, osteoporoz yönetiminde Kolajen Peptid tozu takviyesinin muazzam potansiyelini fark etti. İşte benzer sonuçlar bulan başka bir çalışma .

Womens Cardiovascular Health | DAIC

4- Damar Sağlığı

Tip 3 kolajen atardamarlarınızda bulunur ve esneklikleri kısmen buna bağlıdır.

Yapılan bir çalışmada, kolajen takviyesinin kolesterol sayısını iyileştirdiğini, Toksik Gelişmiş Glikasyon Son ürünlerini (TAGE) azalttığını ve Kardiyo-Ayak Bileği Vasküler İndeksini (CAVI) azalttığını buldu. Çalışma, Kollajen peptit takviyesinin sağlıklı insanlarda aterosklerozun (atardamar duvarlarınızda ve üzerindeki yağ, kolesterol ve diğer maddelerin birikmesi, yani plak) önlenmesine ve tedavisine katkıda bulunabileceği sonucuna varmıştır.

Sağlıklı Tırnak Nasıl Olmalı - Haber365

5- Tırnaklarınızın kalitesini artırır

D. Hexsel tarafından yapılan bu  çalışma , “...Biyoaktif kolajen peptit tedavisinin tırnak büyüme oranında %12'lik bir artış ve kırık tırnak sıklığında % 42'lik bir azalmayı desteklediğini ortaya koydu. Ek olarak, katılımcıların % 64'ü kırılgan tırnaklarda iyileşme sağladı ve katılımcıların % 88'i tedaviden 4 hafta sonra iyileşme yaşadı. Katılımcıların çoğunluğu (%80) BCP kullanımının tırnaklarının görünümünü iyileştirdiğini ve tedavinin performansından tamamen memnun olduğunu kabul etti…”

 

Yaşlılarda Beslenme Nasıl Olmalı? – Uzm. Diyetisyen Aylin Yılmaz ile Diyet  ve Sağlıklı Beslenme, Beslenme Programı, Diyet Listesi

 6- Kilo vermeye yardımcı olur.  

Kollajenin  tokluk hissini arttırdığı ve doğal bir iştah bastırıcı olarak hareket ettiği bulunmuştur, bu nedenle yaşlandıkça ve özellikle menopoz sırasında ve sonrasında zorlaşan kilo verme sürecinde yardımcı olur.

TI Chiang ve meslektaşları tarafından yürütülen bu çalışma , menopozdaki kadınları taklit etmeleri için yumurtalıkları alınmış (OVX) fareler kullandı ve “…Kolajen hidrolizat takviyesinin, östrojen eksikliğinin neden olduğu [menopozdan kaynaklanan] obeziteyi ve bununla ilişkili risk faktörlerini iyileştirmede faydalı olduğunu…” buldu.