Hayıt Ağacı Meyvesi , Doğadaki Mucize

Hayıt ağacı meyvesi, en az 2500 yıl önce antik Yunanistan'da kadın sağlığı botanik olarak ilk belgelenmiş kullanımıyla, hayıt ağacının kurutulmuş olgun meyvesinden elde edilir. Hayıt ağacı meyvesi, menopoz semptomları için Yunan, Roma ve ortaçağdan beri kullanılmaktadır.
15 Apr 2022

 

Hayıt tohumunun faydaları nelerdir? Hayıt tohumu ve bal karışımı yerseniz..  - Sağlık Haberleri

Hayıt ağacı meyvesi, en az 2500 yıl önce antik Yunanistan'da kadın sağlığı botanik olarak ilk belgelenmiş kullanımıyla, hayıt ağacının kurutulmuş olgun meyvesinden elde edilir. Hayıt ağacı meyvesi, menopoz semptomları için Yunan, Roma ve ortaçağdan beri kullanılmaktadır.

Menopoz için, Hayıt Ağacı, östrojen dengeleyici etkileri olan ve sıcak basmaları, uykusuzluğu ve ruh hali değişikliklerini önemli ölçüde hafifleten güçlü bir adaptojendir. Bir adaptojen, hedef organın ihtiyaç duyduğu her şeye, bir eksikliği artırarak veya aşırı aktiviteyi sakinleştirerek normal işlevi teşvik eden ve eski haline getiren bir bitkidir. 

Menopoz Östrojen üretimi azaldıkça öngörülemeyen hormonal dalgalanmaların eşlik ettiği yumurtalık fonksiyonunda kademeli bir azalmanın olduğu doğurganlıktan kısırlığa geçiş aşamasıdır. Belirtiler yoğunluk ve süre bakımından kadından kadına değişir. 

Hipofiz, kadın hormon sistemini denetleyen ve yumurtalıklardan döngüsel östrojen ve progesteron salınımını sürdüren ana bir bezdir. Hayıt ağacı meyvesi bir hipofiz adaptojeni görevi görür: Bu organın yetersiz yumurtalık hormon çıkışını artırmasına, optimal östrojen ve progesteron seviyelerini korumasına veya aşırı hormon salgılanmasını sakinleştirmesine yardımcı olur, böylece hormon seviyelerine dengenin geri kazandırılmasına yardımcı olur. Bu nazik ve dengeli hareket, hayıt ağacı meyvesinin özel kimyasal yapısı sayesinde gerçekleşir: Östrojen reseptörlerine bağlanabilir ve daha sonra östrojen arttırıcı veya sakinleştirici nitelikte biyolojik aktivite uygulayabilir. Östrojen bağlama afinitesine ek olarak, hayıt ağacı meyvesi progesteron eksikliğini de düzeltir: Prolaktin salgısını azaltarak menopoz semptomlarını iyileştirmek için bir dopamin agonisti görevi görür.1

Yüzyıllar boyunca şifacılar botanikleri kullandılar ve bitkisel ilaçlar bize Kızılderili ilminden, geleneksel Asya tıbbından ve Hint Ayurvedasından aktarıldı. Bugün, gerçek faydalarını ve etki mekanizmalarını araştıran bilim adamları, birçoğunun kanıtlanmış güvenli ve etkili olduğunu buluyor. Son yıllarda, dopaminerjik etkisi sayesinde hayıt ağacı meyvesinin de menopozun duygusal sıkıntısını iyileştirdiği ortaya çıkmıştır, çünkü dopaminerjik tonustaki azalma psikolojik semptomlarla ilişkilidir. 2

Biyolojik olarak, Hayıt ağaç meyvesi, hipofizin her ikisi de menopozda değişebilen FSH ve LH çıktısını dengeler. Folikül uyarıcı hormon FSH, genel olarak adet döngüsünün ilk yarısını, yeni bir yumurtanın olgunlaşmaya başladığı ve östrojen seviyelerinin yükseldiği foliküler fazı teşvik eder. Yumurtlamadan sonra, döngünün ikinci yarısı başlar: Bu, lüteinize edici hormon veya LH'nin yüksek olduğu ve progesteronun hormonal manzaraya hakim olduğu yaklaşık on dört gün süren luteal fazdır. 

Hayıt ağacı meyvesi, vücudun yanıt vermek için yeterli hormon rezervine sahip olduğu sürece, adet döngüsünün her iki yarısını da stabilize etmeye yardımcı olur. 

Bitkiler genel olarak vücudu, organlar yanıt verme ve hormon üretme kapasitesine sahip olduğu sürece çalışan sabit işlevi sürdürmeye teşvik eder veya “davet eder”.

2011'de yapılan bir araştırma, plasebo alan bir grup kadınla karşılaştırıldığında, 8 haftalık tedaviden sonra, iffetli ağaç meyvesi ile günlük sıcak basması sayısının nasıl önemli ölçüde azaldığını göstermiştir. Ek olarak, hayıt ağacı meyvesi ile tedavi edilen grup, kontrol grubuna kıyasla sıcak basması, gece terlemesi, uykusuzluk, anksiyete, depresyon, enerji eksikliği ve baş ağrılarının şiddetinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gösterdi. 3 Semptomlar daha az yoğundu ve daha kısa sürdü, uyku ve günlük rahatlık daha az kesintiye uğradı. 

Aucubin, güçlü jinekolojik faydaları olan, hayıt ağacı meyvesindeki diğer birincil glikozittir. Hastaların %0.6 aucubin formülleri ile semptomlarında mükemmel bir rahatlama gördüklerini gördük.

Hayıt ağacı meyvesi ayrıca analjezik ve opioiderjik veya ağrı giderici etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Bu, disparoninin tedavisi için topikal bir formülasyon olasılığını düşündürür: bazen menopozla ilişkili olan zor veya ağrılı cinsel ilişki. Mevcut veriler araştırmaya değer olduğunu gösterdiğinden, Hayıt ağacı meyvesinin menopozdaki kadınlarda cinsel istek üzerindeki olası aktivitesine odaklanmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. 4

Kliniğimizde, hastalarımız günde iki kapsül günlük dozda 400-500 mg Hayıt ağacı meyvesi özütü alarak mükemmel sonuçlar elde etmişlerdir. iffetli ağaç meyvesi.

Referanslar

  1. Leo, VD, et al. “Fito-Östrojenler ve Hayıt Ağacı Berry: Menopoz Bozukluklarının Tedavisinde Yeni Bir Seçenek.” J Women's Health Care 3.182 (2014): 2167-0420.
  2. van Die MD, Burger HG, Teede HJ, Bone KM (2009)  (Chaste-Tree/Berry) menopoza bağlı şikayetlerin tedavisinde. J Altern Complement Med 15: 853-862.
  3. Abbaspoor Z, AzamHajikhani NA, Afsharl P (2011) Postmenopozal kadınlarda Hayıt ağacı meyvesinin menopozal erken semptomlar üzerindeki etkileri: randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma. Brtt J Med & Med Res 1:132-140.
  4. Mazaro-Costa R, Andersen ML, Hachul H, Tufik S (2010) Kadın cinsel işlev bozukluğu için alternatif tedaviler olarak şifalı bitkiler: klimakterik kadınlarda ütopik vizyon veya olası tedavi? J Sex Med 7: 3695-3714.
  5. Rafieian-Kopaei M, Movahedi M. Hayıt ağacı meyvesinin Premenstrüel, Postmenstrüel ve İnfertilite Bozukluklarının Sistematik İncelemesi. Elektron Hekimi. 2017 Ocak 25;9(1):3685-3689.