İyot Riskler ve Faydaları

Mevcut kanıtlar, iyot eksikliğini düzeltmenin faydalarının, iyot takviyesinin risklerinden çok daha ağır bastığını açıkça doğrulamaktadır.
14 Feb 2023

1990'da iyot eksikliği dünya nüfusunun neredeyse üçte birini etkiledi ve önlenebilir beyin hasarı ve zeka geriliğinin en büyük tek nedeniydi. Bu nedenle iyot takviyesi programları dünyanın birçok ülkesinde uygulandı ve başarı sağlandı.

İyot kullanımı sırasında, ara sıra olumsuz etkiler meydana geldi. Temel etki, esas olarak otonom nodüler guatrlı yaşlı kişilerde, özellikle çok hızlı ve çok büyük bir artışla iyot alımını takiben ortaya çıkan iyot kaynaklı hipertiroidizmdir yani tiroidin hızlı çalışmasıdır. Bozukluğun insidansı genellikle düşüktür ve 1 ila 10 yıllık iyot takviyesinden sonra kendiliğinden hipertiroidizmin arka plan hızına veya hatta bu oranın altına geri döner.

Duyarlı bireylerde iyot kaynaklı tiroidit oluşumu olasılığı, geniş epidemiyolojik araştırmalarla açıkça gösterilmemiştir. İyot kaynaklı hipertiroidizm ve diğer olumsuz etkiler, yeterli ve sürekli kalite kontrolü ve yeterli iyot alımını da doğrulaması gereken iyot takviyesinin izlenmesi ile neredeyse tamamen önlenebilir.

Mevcut kanıtlar, iyot eksikliğini düzeltmenin faydalarının, iyot takviyesinin risklerinden çok daha ağır bastığını açıkça doğrulamaktadır. PMID: 10672891

İyot kaynaklı hipertiroidizm oluşumu, kliniklerden ve hastanelerden iyot takviyesinden sonra bildirilmiştir, ancak epidemiyolojik bir araştırmanın ardından bildirilmemiştir. İyot eksikliği olan bir popülasyonda yapılan bu sistemik epidemiyolojik çalışma, yürütülen bir iyot takviyesi programını takiben, hipertiroid oluşumunun nadir olduğunu göstermiştir. PMID: 15816367

İyot kullanımı sırasında tiroid hızlı çalışmaya başlarsa ilk yapılacak şey ilaç kullanmak değildir. İyot kullanımına ara vermektir. Tablo 1-2 ay içerisinde düzelir. Ya da doktor kontrolünde doğru doz kullanılarak problem kalıcı olarak düzeltilebilir.

İyot eksikliği meme sağlığını tehdit eder.

İyotun normal meme bezinin bütünlüğüne katkıda bulunan bir antioksidan ve antiproliferatif ajandır.

Deniz yosunu, Asya topluluklarında önemli bir besin bileşenidir ve çeşitli kimyasal formlarda zengin bir iyot kaynağıdır. Bu elementin yüksek tüketimi (Batı'dakinden 25 kat daha fazla), Japon kadınlarında düşük iyi huylu meme hastalığı ve kanser insidansıyla ilişkilendirilmiştir.

Hayvan ve insan çalışmalarında, iyot takviyesi, hem iyi huylu hem de kanserli neoplazilerin gelişimi ve boyutu üzerinde baskılayıcı bir etki gösterir. Bu etkiye hücresel lipoperoksidasyonda önemli bir azalma eşlik eder.

İyot, tiroid hormonlarına katılmasına ek olarak, tiroidde iyodolakton adı verilen antiproliferatif iyodolipidlere bağlanır. meme bezinin proliferatif kontrolünde de rol oynayabilir. İyot takviyesi meme kanseri tedavisinde bir adjuvan olarak düşünülmelidir. PMID: 16025225
İyot almak için tıklayınız.

İyot kanser ilişkisi
İyot kanser ilişkisi ile ilgili karşınıza yanıltıcı birçok bilgi çıkmaktadır. Hatta son günlerde '' iyot kanser yapar '' gibi bilimsellikten yoksun yaklaşımlar ile karşılaşıyorsunuz. Bu da kafanızın karışmasına neden oluyor. Peki gerçek nedir?

Yapılan çalışmalar, araşidonik asidin iyotlu bir türevi olan delta iyodolakton, tiroid bezinin iyot tarafından otoregülasyonunda olası bir ara madde olarak çalıştığını göstermektedir.

Delta-iyodolakton adı verilen bir madde, hücresel apoptoz ("hücre ölümü") adı verilen bir işlemin düzenleyicisidir.Bu, delta-iyodolaktonun hücrelerin bir ömre sahip olmasını sağladığı anlamına gelir; bu ömrün sonunda hücreler ölür.

Hücreler zamanı geldiğinde ölerek yerini sağlıklı hücrelere bırakmalıdır. Zamanı geldiğinde ölmeyen bir hücre , organizmanın ölümüne neden olana kadar çoğalmaya devam eden bir kanser hücresine dönüşür.

Aslında, bilim adamlarının iyot kanser yapar gibi bilimsel temelden yoksun yaklaşımlar sergilemek yerine , delta-iyodolaktonun hücre ölümüne neden olduğu mekanizmayı keşfedecek araştırmalar yaparak , kanserin doğal yollardan tedavisini bulmaya yönelik çalışmalar yapması gerekir.

Tiroiddeki tirositlerde gözlemlenen antiproliferatif ve apoptotik etkilere ek olarak, bu iyodolipid meme bezi, prostat, kolon veya sinir sistemi gibi tiroid dışı dokulardan türetilen hücrelerde de benzer etkiler göstermektedir.

Delta iyodolipidler ile ilgili gözlemler iyot takviyesini, farklılaşma mekanizmalarını indükleyerek tümör ilerlemesini azaltan ve kemorezistansı önleyen yeni bir yardımcı terapi ajanı olarak ön plana çıkarmaktadır.

Bu çalışmalar açıkça göstermektedir ki iyot kullanımı kanseri oluşturan değil , oluşmasını engelleyen etki oluşturmaktadır. DOI: 10.1016/j.prostaglandins.2014.07.001


İyot kafesi tiroidi durdurur mu?

İyot 1811 yılında bulunmuştur. İyotun bulunması modern tıbbın başlangıcı olarak kabul edilir. İyot 1811 yılından 1948 yılına kadar birçok hastalığın tedavisinde yaygın olarak çok yüksek dozlarda kullanılmıştır.

1948 yılında wolff ve chaikoff isminde iki doktor hayvanlar üzerinde bir çalışma yapıp yayınlamışlardır. Bu çalışma günlük belli bir doz iyot kullanımının tiroidi durdurduğunu iddia etmektedir. Bu çalışma teknik olarak birçok eksiği olmasına , insanlar üzerinde uygulanmamasına rağmen iyot kullanımını kısıtlamak için gerekçe olarak kullanılmıştır.

Yayınladığı bu makaleden sonra Wolff Amerika Ulusal Sağlık Ensttitüsine müdür olarak atanmıştır. Bu makamı kullanarak , saçma ve bilimsel temelden yoksun bu makalelesinin tıp fakültelerinde kabul görmesini sağlamıştır.

Daha sonra yapılan çalışmalar yüksek doz iyot kullanımının tiroidde kalıcı olarak durma yapmadığını göstermiştir. Yüksek doz iyot kullanımına tiroidin adepte olduğu çalışmalarla gösterilmiştir. İyodofobiyi devam ettirmek için bazı doktorlar hala asılsız ve bilimsellikten uzak bu çalışmayı dayanak olarak göstermektedir.

Günümüze kadar iyotun tiroidi kalıcı olarak durdurduğunu gösteren tek bir çalışma yoktur. Keşfi ile modern tıbbı başlatan iyot , hayatımızdan çıkartılarak yüzlerce ilacın kolayca patentlenmesi sağlanmıştır. İyodofobi patent tıbbını başlatmıştır.

Sonuç olarak iyodun kafes olarak uygulanması ile tiroidinizi durdurmak istiyorsanız , bu imkansızdır.

İyot kafesi
Lugol iyot kafesi farklı amaçlarla kullanılır. Lugol'ün antiseptik etkisinin yanı sıra , kan dolaşımını aktive edici ve iltihap önleyici etkisi de vardır.

Cilde iyot uygulaması cilt reseptörlerinden ve kan damarlarından bir yanıt verir, damarlar genişler, kan bu bölgede daha aktif dolaşır, bu da metabolik ürünlerin atılmasına ve bağışıklık hücrelerinin akınına yol açarak ağrının giderilmesine yol açar . İyot ödem ve iltihaplanma ve inflamasyona iyi gelir.

Cilde iyot uygulanmasının sistemik bir etkisi yoktur, bu da bu tedavi yöntemini çocuklar ve yetişkinler için güvenli kılar. İyot ızgarası , çocuklar ve yetişkinler için yapılabilir. Bebeklerde cilt hala çok hassastır ve bu durum iyot yanıklara neden olabilir. Kullanırken cilt hassasiyetine göre sulandırarak uygulama yapmak gerekebilir.

İyot almak için tıklayınız.

Extra Roll-on başlıklı iyot için tıklayınız.

ENDİKASYONLARI

İyot kafesi, üst solunum yollarının enfeksiyöz ve enflamatuar hastalıklarının tedavisinde endikedir,

• Ağrı ve akut solunum yolu enfeksiyonları

• Bronşit ve Bademcik iltihabı

• Obstrüktif bronşit ve bronşiyal astım

• Larenjit ,Faranjit ,Trekait

 

Aktif olarak iyot kafesi, eklemler ve bağlar, yumuşak dokular alanındaki yaralanmalar ve iltihaplanma süreçleri için kullanılır:

• Miyalji

• Burkulmalar

• Dokularda hematomlar, Morluklar

• Diz ve ayak bileği bölgesindeki bağ yaralanmaları

•Omurga Osteokondrozu

• Siyatik

• Artrit, Artroz.

İyotlu kafesi kullanımı şu durumlarda da kullanılabilir ;

• Nevralji

• Deri ve deri altı dokudaki iltihaplanma süreçlerinde

• Komplike olmayan varislerde
• Hemoroidde
• Mastitte
• Prostat hastalıklarında


Çocuklarda iyot kafesi

Öksürük ve ateş problemlerinde iyotun (Lugol )kullanılıp, kullanılamayacağı ya da nasıl kullanılacağı en çok merak ettiğiniz konu.

Öncelikle şunu iyi bilmelisiniz. Lugol bir ilaç değil, vücudun ihtiyaç duyduğu ve kullandığı bir mineraldir. Bu nedenle lugol kullanımı ile bebeğinize zarar verecek bir şey yapamazsınız. Güvenlidir. Doğumdan itibaren iyotu çocuklarınızda güvenle kullanabilirsiniz.

İyot kafesi için çocuklarınızda %2 Lugolü sulandırmadan direkt sırtına sürebilirsiniz. %5 Lugolü 1 e 3 sulandırarak kullanabilirsiniz.Sürerken ya damlalığın ucunu kullanın ya da parmağınızla sürün. Pamuk ya da gazlı bez iyotu emdiği için , fazla iyot sarfına neden olur.

İyot kafesini çocuğunuzun öksürüğü geçene kadar her gün yapabilirsiniz. Günde 2 kez uygulayabilirsiniz. Günde bir kez uygulayacaksanız, öksürük gece daha çok arttığı için yatmadan akşam uygulama yapmayı tercih edin.

Çocuğun sırtında allerjiye benzeyen belirtiler görmüşseniz, iyotu bir miktar sulandırarark kullanabilirsiniz. Her çocuğun deri hassasiyeti aynı değildir. Bu lezyonlar kullandığınız iyotun pharma kalite olmamasından da kaynaklanabilir. Her lugol aynı kalitede değilidir.Lugol alırken ve kullanırken kalitesine dikkat edin.

İyot kafesi ile beraber, ateşi düşürmek için sulandırarak hazırladığınız iyot spreyini vücuda kullanabilirsiniz. Gargara yaptırabilirsiniz. Nebül ile solutabilirsiniz. Gargara yapamayan çocukların bademcikleri üzerine iyot sürebilirsiniz. %2 Lugolü  1 e 5-10 sulandırarak kulağa damlatabilirsiniz. Bu uygulamaların hepsini birlikte yapsanız çocuğunuzda fazla doz kullanmış olmazsınız.

İnatçı hastalıklarda D3K2 ve C vitamini ilave kullanabilirsiniz. İyotun ve bu vitaminlerin nasıl kullanılacakları ile ilgili önceki postlarımı inceleyebilirsiniz.


Faranjit, laranjit, tonsillit iyot kullanımı

Kışın gelmesi ile beraber hastalıklar çok arttı. Özellikle üst solunum yolu hastalıkları ,ateş , öksürük gibi belirtilerle beraber ,yaygın olarak yaşanmaya başladı. Özellikle okullarda ve toplu yaşanılan yerlerde, ulaşım araçlarında hastalık bulaşma riski daha yüksek olarak karşımıza çıkıyor. Peki hastalığa yakalanmamak için ya da hastalığı daha kolay atlatmak için neler yapmalıyız?

Okula giden çocuklar, toplu taşıma aracı kullananlar evden çıkmadan önce ve eve döndüklerinde yarım bardak su içine 4 damla %2 Lugolü koyup gargara yapmalı .

Boğaz ağrısı ve gıcıklanma hissettiğinizde de gargara yapınız.Lugol gargara rahatsızlığınız düzelene kadar günde 4-5 kez yapılabilir.

Sprey şişesine 50 ml su ve 20 damla %2 Lugolü koyun. Gargara yapamayan çocukların boynuna uygulayın .Bu spreyi ateş düşürmek için tüm vücuda uygulayabilirsiniz.Burun tıkanıklığı veya akması için burnunuzun üzerine , sinüzit için sinüslerinizin üzerine püskürtün.Gözlerinizdeki problemler için gözlerinizi kapatıp üzerine püskürtün.

Hastalık durumunda %2 Lugolü, D3K2 ve C vitamini ile birlikte kullanılarak bağışıklık sistemi desteklenmeli , hastalık geçene kadar yüksek doz alınmalıdır.

Öksürük durumunda sırta , göğüse iyot sulandırmadan kafes olarak kullanılabilir.

İyot almak için tıklayınız.

İyot kafesi için exra başlık


Hastalıklardan korunmak için iyot nasıl kullanılmalıdır.

Havaların soğuması ile beraber hastalıklar çok fazla arttı. Kalabalık ortamda çalışmak zorunda olanlar, öğrenciler, toplu taşıma araçları kullananlar hastalığa yakalanma açısından riskli grubu oluşturmaktadır.

Salgın şeklinde üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığı bu dönemde hastalığa yakalanmamak için ya da hastalık belirtilerini hissettiğinizde hastalığın ilerlemesini durdurmak için iyot nasıl kullanılabilir?

Evden çıkarken yarım bardak su içerisine 2-10 damla %2 Lugol. koyduğunuz su ile gargara yapın. Bu suyun bir bölümünü burnunuza çekin. Böylece virüsün vücudumuza girdiği en önemli iki yolu , hem boğaz hem burun yolunu korumuş oluruz. Bu işlemi eve döndüğünüzde de tekrarlayın. Kalabalık ve riskli bir ortamda çalışıyorsanız bu işlemi gün içerisinde tekrar edebilirsiniz.

Boğazınızda ağrı, batma , gıcıklanma hissettiğinizde hemen geçene kadar iyot ile gargara yapabilirsiniz.

Burnunuzda hassasiyet varsa , akmaya başlamış ise ya iyotlu suyu burnunuza çekerek kullanın ya da sprey şeklinde burnunuza uygulama yapın.

Ateşinizin yükseldiğini hissederseniz 50 ml su içerisine 20 damla %2 Lugol koyarak hazırladığınız iyotlu suyu vücudunuza sprey olarak sıkın.Ateşiniz düşecektir. Yükseldikçe bu spreyi kullanabilirsiniz.

Öksürüğünüz başlamış ise sırtınıza %2 Lugol ile kafes yapabilirsiniz. Bu uygulamayı öksürük geçene kadar her gün yapabilirsiniz.

Hastalık belirtileri başladığında yarım bardak su içerisine 2-10 damla koyacağınız %2 Lugol'den sabahları için. Belirtiler geçene kadar devam edebilirsiniz.

Sadece lugol ile belirtiler ile ilgili tam olarak etki elde edemezseniz , D3K2 ve C vitamini Saf Ascorbic Acid) ilave olarak alın. 

Hastalık belirtileri devam ederse bir doktordan yardım alınız.

İyot ve Yara Bakımı

Günümüzde enfeksiyonlarla mücadele etmek ve böylece yara iyileşmesini desteklemek için birçok ürün mevcuttur. İyot bu ürünlerden biridir, ancak iyotun yaraların tedavisinde etkinliği ve yan etkileri konusunda raporlar çelişkilidir.

Kronik, akut, yanık yaraları, bası yaraları ve deri greftleri için kullanılan antiseptik solüsyonlar , yara iyileşmesi, bakteri sayısı ve yan etkiler bakımından incelendi.

Tiroid fonksiyonunun bozulması da dahil olmak üzere yan etkiler iyot ile daha sık görülmedi.

Klinik çalışmalardan elde edilen mevcut kanıtlara dayanarak, iyot, özellikle kronik ve yanık yaralarında, ne iddia edilen zararlı etkileri ne de yara iyileşme sürecini geciktirmeyen etkili bir antiseptik ajandır.

İyotun antiseptik etkisi, diğer antiseptik ajanlardan daha düşük değildir ve yara iyileşmesini bozmaz. Bu nedenle iyot, modern antiseptik ajanlar arasındaki yerini korumayı hak etmektedir.
PMID: 20619933

Özellikle yatak yarası gibi enfekte ve tedavisinde zorlandığınız yaralarda iyot ve zeolit etkili iki destektir.


Vücudumuzda çeşitli nedenlerle oluşan yaraların bakımı ve iyileşmesi sırasında enfekte olmaması ve hızla iyileşmesi konusunda problemleri sıklıkla yaşarız.

İyot iyi bir dezenfektandır. Yara üzerine uygulandığında orada enfeksiyon gelişmesini önler. Açık yara üzerine zeolit ‘i toz olarak uygulamak ise yaranın iyileşmesini hızlandırır.

Özelikle yatak yaraları , diyabetik yaralar gibi bizleri uğraştıran problemli durumlarda yara üzerine sprey şeklinde %2 lugol iyot uygulaması ardından , zeolit’i yara üzerine toz olarak yapmak iyileşmeyi hızlandırır. Yara durumuna göre bu uygulama günde 1-3 kez yapılabilir.

Diş çekimi ve tedavi uygulamaları sonrası , yaranın hızla iyileşmesi ve enfekte olmaması anlamında İyot ve zeolit ile yapılan gargara hem iyileşmeyi hızlandırır hem de acıyı azaltır.

Tabiki kullanacağınız ürün içeriği burada da önemlidir. %2 Lugol ve MHA-Zeolit olmasına özen gösterin.

İyot almak için tıklayınız.

zeolit almak için tıklayınız. 


İyot Ağız Yaraları

İyot ağız florasını bozmadan zararlı bakterileri yok eder. Yaralı bakterileri yok etmez.

İyotun kullanımının faydalı bakterileri yok ettiğine dair söylemler ile karşılaşabilirsiniz. Bu ya bilgisizlikten ya da iyodofobiden kaynaklanır.

Aslında İyotun faydalı bakterilere olumsuz etkisinin olmadığını gösteren birçok çalışma bulmak mümkündür. Şubat 2020 yılında yapılan bir çalışmayı örnek olarak paylaşmak belki bu tartışmaları durdurmak için yeterli olacaktır.

Bu çalışma , Ağız boşluğunun temizlenmesi ve irrigasyonundan sonraİyot uygulaması, mekanik ventilasyon uygulanan hastalarda oral mikrobiyota dengesini bozmadan orofaringeal sıvıda bakteri üremesini engellediğini göstermiştir. PMID: 32093667

İyot almak için tıklayınız.

 


iyot ve bağırsaklar

İyotun zararlı bakteriler üzerinde etkili olduğunu gösterir birçok çalışma mevcuttur. Bunu yaparken bağırsaktaki faydalı bakterilere de olumsuz etkisi olduğu iddiaları yaygındır. Fakat bu iddialar bilimsel temelden yoksundur.

İyot ile bifidobacterium infantis/lactobacillus acidophilus içeren probiyotik karışım ile yapılan çalışma iyotun faydalı bakterilere olumsuz etkisi olmadığını göstermiştir.

Ayrıca probiyotik bakteri ve patojen bakteri içeren karışım besiyerine ekilip, iyot ile muamele edildiler. Besiyeri içerisindeki patojen bakterilerin üremesi dururken , faydalı bakteriler yaşamaya devam ettiler.

Bunu destekleyen bir çalışma da 2019 yılında yapıldı. Obez farelere iyot verildi. Farelerde ağırlık azaltıcı bir etki gösterdi, tiroid hormonu konsantrasyonlarını artırdı, tiroid hormonu biyosentezinde yer alan genlerin transkripsiyonlarını değiştirdi ve artan patojenik bakteri fazlalığı azaltarak , patojenik bakteri ile faydalı bakteri oranını azaltarak , bağırsak mikrobiyotasını modüle etti. PMID: 30850874

İyot ve virüsler

İyot bakteri ,virüs , mantar gibi zararlı enfeksiyon ajanlarına karşı etkilidir. İyot ile ilgili tartışmalardan bir tanesi de virüsler üzerinde etkili olmadığı şeklindedir. İyotun virüs üzerinde etkisi olmadığını iddia etmek bilimsel bir cehaletin işaretidir.

Yapılan çalışmalar iyot'un influenza A, çocuk felci virüsü, adenovirüs tip 3, kabakulak ve HIV dahil olmak üzere çok çeşitli virüslere karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır. ( Wada ve diğerleri ,2016; Kawanta ve diğerleri 1997 )

Yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlar İyotın daha büyük virüs öldürücü spektruma sahip olduğunu işaret etmektedir.

İyot, tarihsel olarak diğer solunum yolu virüsü enfeksiyonu salgınlarına karşı kullanılmıştır.

SARS salgını olarak adlandırılan SARS koronavirüsünü bir laboratuvar çalışmasında tespit edilebilir seviyelerin altına inaktive etmek için kullanıldı (Kariwa ve diğerleri , 2006)

Orta Doğu Solunum Sendromu Coronavirüs'e (MERS) karşı etkili olduğu gösterildi. ( Eggers ve diğerleri, 2015 ).

Sınırlı kanıtlar aynı zamanda iyotun İspanyol Gribi olarak da bilinen 1918 H1N1 grip salgınının yayılmasıyla mücadelede başarılı bir şekilde kullanıldığını gösteriyor (Derry ve arkadaşları 2009 ). PMID: 32511363

Viral salgın ile karşı karşıya olduğumuz kış günlerinde iyot kafesi, nebül iyot, iyot gargara, iyot vücut ve burun spreyi şeklinde kullanım hastalığı kolay atlatmak için ciddi bir destektir. İyotun kullannım yolları ile ilgili detaylı açıklamaları önceki postlarımda bulabilirsiniz.

İyot almak için tıklayınız.

İyot testi
İyot kullanmadan önce , iyot ihtiyacınız olup olmadığını anlamak için test yaptırmanız önerilir. Peki vücudumuzun İyot eksikliğini ya da fazlalığını gösteren bir test var mı? Maalesef 21. Yüzyıl modern tıbbı vücudunuzdaki iyot düzeyini gösteren bir teste sahip değil. Peki doktorunuzun idrarda baktığı iyot testi nedir? Bu vücud iyot düzeyini gösterir mi?

İdrarda spot İyot testi , vücutta İyot eksikliğini gösterdiği iddia adilen , Ortodoks Tıbbın yaygın olarak kullandığı bir testtir. Fakat bu test vücudunuzun iyot düzeyini göstermez. Bu teste göre iyot ihtiyacınız olup olmadığına bakmak yanlış bir yaklaşımdır. Çünkü idrarda spot iyot testi ya da 24 saatlik idrarda İyot testi, yakın zamanda tüketilen besinlerdeki İyot düzeyini gösterir.

Besinlerden alınan iyodun % 90’ından fazlası 24 saat içinde idrarla atılır.Bu test sizin vücuduzdaki İyot düzeyini değil , bir gün önce tükettiğiniz besinlerdeki İyot düzeyini gösterir.

İdrar testi öncesi iyot içeriği yüksek bir besin tükettiğinizde ya da 1 damla lugol içip ertesi gün test yaptırdığınızda iyot düzeyiniz yüksek çıkar. Yüksek miktar iyot aldığınızda idrarda atılan iyot miktarı yüksek, düşük miktar iyot aldığınızda atılan iyot miktarı düşük olacaktır. Öyleyse bu test vücudun yeterli iyot düzeyine sahip olduğu hakkında bir fikir vermez. Yakın zamanda tükettiğiniz besinlerdeki İyot düzeyi hakkında bilgi verir.

Yakın zamanda tükettiğiniz besinlerdeki İyot düzeyini gösteren bir test ile vücuttaki İyot yeterliliğinin ölçüldüğünü düşünmek yanılgıdır.

Tükettiğimiz gıdalarda yeterli İyot olmadığını biliyoruz. Bu nedenle neredeyse herkes de iyot eksikliği vardır , yeterliliği söz konusu değildir. Ayrıca iyot fazlalığı varsa bile vücut bunu güvenli bir şekilde vücudunuzdan uzaklaştırır. Bu nedenle iyot kullanımı öncesi bir test yaptırma gerekliliği yoktur .Kaldı ki böyle bir testte yoktur.

İyot kullanmadan önce , iyot ihtiyacınız olup olmadığını anlamak için test yaptırmanız önerilir. Peki vücudumuzun iyot eksikliğini ya da fazlalığını gösteren bir test var mı? Maalesef 21. Yüzyıl modern tıbbı vücudunuzdaki iyot düzeyini gösteren bir teste sahip değil. Peki doktorunuzun idrarda baktığı iyot testi nedir? Bu vücud iyot düzeyini gösterir mi?

İdrarda spot İyot testi , vücutta İyot eksikliğini gösterdiği iddia adilen , Ortodoks Tıbbın yaygın olarak kullandığı bir testtir. Fakat bu test vücudunuzun iyot düzeyini göstermez. Bu teste göre iyot ihtiyacınız olup olmadığına bakmak yanlış bir yaklaşımdır. Çünkü idrarda spot iyot testi ya da 24 saatlik idrarda İyot testi, yakın zamanda tüketilen besinlerdeki İyot düzeyini gösterir.

Besinlerden alınan iyodun % 90’ından fazlası 24 saat içinde idrarla atılır.Bu test sizin vücuduzdaki İyot düzeyini değil , bir gün önce tükettiğiniz besinlerdeki İyot düzeyini gösterir.

İdrar testi öncesi iyot içeriği yüksek bir besin tükettiğinizde ya da 1 damla lugol içip ertesi gün test yaptırdığınızda iyot düzeyiniz yüksek çıkar. Yüksek miktar iyot aldığınızda idrarda atılan iyot miktarı yüksek, düşük miktar iyot aldığınızda atılan iyot miktarı düşük olacaktır. Öyleyse bu test vücudun yeterli iyot düzeyine sahip olduğu hakkında bir fikir vermez. Yakın zamanda tükettiğiniz besinlerdeki İyot düzeyi hakkında bilgi verir.

Yakın zamanda tükettiğiniz besinlerdeki İyot düzeyini gösteren bir test ile vücuttaki İyot yeterliliğinin ölçüldüğünü düşünmek yanılgıdır.

Tükettiğimiz gıdalarda yeterli iyot olmadığını biliyoruz. Bu nedenle neredeyse herkes de iyot eksikliği vardır , yeterliliği söz konusu değildir. Ayrıca iyot fazlalığı varsa bile vücut bunu güvenli bir şekilde vücudunuzdan uzaklaştırır. Bu nedenle iyot kullanımı öncesi bir test yaptırma gerekliliği yoktur .Kaldı ki böyle bir testte yoktur.


Üst solum yolu iyot

Kış aylarında en büyük problem hastalıklar. Ateş ,öksürük, kas ağrıları salgın şeklinde arttı.

Üst solunum yolu enfeksiyonları diye adlandırılan bu hastalıklar , çoğunlukla virüs kaynaklıdır. Bu hastalıklarda antibiyotik kullanımı etkisizdir. Çoğu hastalıkta kullanılmaması gerekir.

Bu hastalıklar için önerilen antibiyotikler yerine iyot kullanmak zararsız ve doğal bir çözümdür. İyot kullanım şekilleri için önceki postlarımda detaylı paylaşımlar mevcut. Antibiyotik öncesi son çıkış iyottur.

Kış aylarında d vitamini eksikliği nedeniyle , grip benzeri hastalıkları arttırdığı yaygın bir görüştür. Hasta olmamak için özellikle d vitamini düzeylerini yüksek tutmak önemlidir.

İyot doğumdan ölüme kadar güvenle üst solunum yolu enfeksiyonları için kullanabileceğiniz bir destektir. İyot kafesi , gargara, vücuda sulandırarak iyot spreyi, iyot soluma, iyot burun spreyi gibi yöntemlerin bir veya birkaçını birlikte kullanabilirsiniz.Antibiyotik, ateş düşürücü ve öksürük şurubu öncesi mutlaka iyot denemelisiniz. Geçmeyen problemleriniz için doktora müracaat edebilirsiniz.

İyot almak için tıklayınız.


Kulak arkası iyot

İyotun cilt üzerinden uygulaması uzun yıllardan bu yana bilinen bir tedavi şeklidir. Lugolden , hastalığın çeşidine , problemin olduğu organa göre cildin farklı yerlerine sürülerek etkisinden fayda sağlamak beklenebilir.

İyot kafesi özellikle öksürük ve ateş durumunda kullanılmasını tercih ettiğimiz bir cilt uygulamasıdır.
Genellikle üst solunum yolları rahatsızlıklarında kulak ağrısı da eşlik eder.Ayrıca kulak akıntısı ile beraber otid dediğimiz kulak enfeksiyonu da sıklıkla görülür

Kulak problemleri için iyotu iki şekilde kullanabiliriz. Birincisi kulağa damlatma şeklindedir. Direkt olarak kulağa damlattığımızda bu ağrılı bir durum oluşturur ama etkisi daha yüksektir. Genelde kulağa damla yapılacak ise %2 lugol 1 e 5- 10 damla arası sulandırılarak uygulamak tercih edilebilir.

Bir ikinci uygulama şekli ise kulak memesi arkasındaki alana iyot sürme şeklindedir. %2 Lugol posttaki resimde görüldüğü gibi direk olarak bu bölgeye uygulanabilir.

Hastalığın derecesine göre bu yöntemler tek tek ya da birlikte kullanılabilir.

Ateş düşürmek için iyot

Paracetamol , ateş düşürmek için çok yaygın olarak reçete edilen bir ilaçtır. Paracetamol ile ateşi düşürmeye çalışmak yanlıştır. Çünkü vücut ateşi yükselterek virüs ve bakterilerin yaşayamayacağı bir ortam oluşturur. Paracetamol ile ateşi düşürerek bu etkiyi ortadan kaldırırız.

Paracetamol'ün olumsuz etkisi sadece bundan ibaret değildir. Paracetamol'ün bilinen en önemli zararlı etkisi karaciğer üzerinedir. Karaciğer hasarı yaparlar. PMID: 18232020

Düşük dozlarda bile nörotoksiktir, yani beyin hücrelerinde hasar yapar.PMID: 21771276

Paracetamol , hamilelik sırasında kullanımı testiküler fonksiyon (üreme sistemi ) ve gastrointestinal sistemde teratojenik defektler ile ilişkilidir.PMID: 21059752

Gebelik sırasında anne tarafından kullanılması ve doğum sonrası bebeklerde kullanılması çocuklarda astım insidansı artması ile ilişkilidir.PMID: 15706003

Paracetamol vücudun enerjisini üreten mitokondrilerine hasar verir , vücudun ana antioksidanı glutatyon üretimini bloke eder. Hassas çocuklarda otizm riski ile ilişkilidir.PMID: 16081675

Cilde iyot uygulaması yolu ile ateşi düşürmek ,virüs ve bakteri yükünü azaltarak ateşin düşmesini sağladığı için sağlıklıdır. Ayrıca iyot her hücremizin ihtiyaç duyduğu temel bir mineraldir.

İyotun cilt yolu ile kullanmasının tiroide zarar verdiği iddiası tamamen temelsiz , iyodofobik bir yaklaşımdır ve tiroide kalıcı hasar verdiğini gösteren hiçbir çalışma yoktur.

Her ateşli çocuğa reçete edilen Paracetamol'ün adeta bir zehir olduğunu gösteren çalışmalar varken ve iyotun ihtiyacımız olan temel bir mineral olduğu açıkken , ateş düşürmek için öncelikle iyot mu , paracetamol mü kullanacağınıza siz karar verin .

İyot almak için tıklayınız.


Eklem ağrıları için iyot kafesi
İyotun birçok sistem için iyileştirici etkisi vardır. Kafes uygulaması öksürük ve ateş için kullanılmasının yanında farklı amaçlar için de uygulanabilir.

Yaz aylarında özellikle güneş yanığı, güneş allerjisi, sinek sokması , terleme gibi problemlerde iyotu nasıl kullanabileceğinizi postlarımda paylaşmıştım.

Bu postta ağrılar için iyot uygulamasını nasıl yapabileceğinizi anlatacağım. Özellikle diz ağrıları yaygın olarak karşımıza çıkan önemli bir problemdir ve farklı birçok sebebi vardır. İyot uygulaması ile diz ağrılarınıza çözüm bulabilirsiniz.

%2 Lugol solüsyonu ağrıyan bölgeye ,postta resimde görüldüğü gibi kafes şeklinde sürebilirsiniz.Bu uygulama ağrıların rahatlamasında etkili olabilir. Uygulamayı desteklemek için magnezyum ve MSM düzenli olarak , iyot kafesle yaptığınız süre boyunca oral olarak kullanılabilir. Bu yöntemle rahatlamayan ağrılarınız için doktora müracaat edin.

İyot uygulaması problem yaşadığınız her bölgeye yapılabilir.Sinüsler, kas ağrıları, burun akıntısı, morluklar ve benzeri problemlerde deneyebilirsiniz.Hassas cilt yapısına sahip olanlar sulandırarak kullanmalıdır. Ayrıca kullandığınız iyotun saf bir ürün olduğundan emin olunuz.

İyotun eklemin tamamına sürerek de kullanılabilir.Kafes şeklinde önermemin amacı bu şekilde de yeterli olabilmesi , ciltte fazla kullanıma bağlı reaksiyon oluşmaması içindir.


İyot ve  öksürük
İyot kafesinin öksürüğü durdurması ile ilgili etkisi konusunda , bazı paylaşımları görüp kafanızın karıştığını , ve çocuklarınıza doğru bir şey yapıp yapmadığınızı sıkça soruyorsunuz.

İyot vücudun ihtiyaç duyduğu temel bir mineraldir. Size zarar vermez. Cilde iyot uygulaması ile tiroid hastası olunmaz. Kalıcı tiroid bozukluğu yaptığını gösteren bir tek çalışma yoktur.

Peki iyot kafesi ile öksürük refleksini bastırıp , zararlı bir iş mi yapıyoruz? Kesinlikle bu bilgi yanlıştır. İyot öksürük refleksini durdurmaz. Yani zararlı maddelerin akciğerlerden atılmasını engellemez.

İyot iyi bir mikrop öldürücüdür. Hastalığa neden olan zararlı bakteri ve virüsleri yok eder .

Ayrıca , İyot, mukusla komplike olan kronik akciğer hastalıklarının semptomatik tedavisinde ekspektoran (Balgam söktürücü) olarak kullanılır.

İyot, solunum salgılarının su içeriğini artırarak daha etkili bir öksürüğü teşvik etmek için balgam söktürücü etkiye sahiptir. Bu amaçla üretilmiş ve kullanılan potasyum iyodür kapsülleri halen mevcuttur.

Kısacası öksürüğün iyot kafesi ile durdurulması , kimyasal ilaçlarla karşılaştırıldığında tercih edilen uygulamadır.

astalık sırasında öksürük, akciğerlerde virüs ya da bakterilerin oluşturduğu etkiye ve ciğerlerin temizlenme ihtiyacına bağlı olarak oluşur.

Akciğerlerde yukarıya doğru hareket eden ve temizliği sağlayan tüy şeklinde yapılar vardır ve bunlar aracılığı ile bizim için problem olan mikroorganizmalar ve toksik maddeler öksürük ile dışarı atılır.

Normalde solunum ile temizlik yapan akciğerlerimiz , hastalık sırasında artan zararlı maddeleri atmak için vücudun daha güçlü uyarısı ile oluşan öksürük aracılığı ile temizlik yapar.Hastalık etkenlerinin ciğerlerimizde oluşturduğu irritasyon öksürük refleksini başlatır.

Öksürük için kullanılan çoğu ilaç , genellikle bu refleksi baskılayarak öksürüğü keser fakat temizleme işlemi de yapılamaz. Bu nedenle bu uygulamalar doğru değildir.

İyot kafesi ise akciğerlerimizde hastalık yapan etkenleri , etkisiz hale getirerek vücudun hastalığı baskılayıp ortadan kaldırma işlevine destek olur. Yani solunum reflekslerine ve işleyişine etki etmez, direkt olarak zararı ortadan kaldırır. Bu nedenle iyot kafesi ile öksürüğü kesmek doğru bir uygulamadır.Yapılmalıdır.

İyot ve hastalıklar

İyot ile ilgili en önemli iddia sadece tiroidi ilgilendirdiği ve vücudumuzda diğer organlarının iyota ihtiyacı olmadığıdır. Bu , vücudun iyot ihtiyacını az gösterme yaklaşımıdır.

İyot vücudunuzda 23 organ tarafından kullanılır.Bu organlarda iyotu , enerji harcayarak hücre içine almak için taşıyıcı sistemler vardır. İyot vücudun her hücresine temas eder ve her hücresi için iyileştirme potansiyeline sahiptir.

İyotun kullanımı ile birçok problem tedavi edilebilir. İyot ile tedavi edilebilen başlıca rahatsızlıklar şunlardır;

✅ DEHB
✅ Astım
✅ Ateroskleroz
✅ Fibrokistik Meme Hastalığı
✅ Yüksek Kolesterol
✅ Kanser (Meme, Yumurtalık, Prostat, Tiroid )
✅ Amfizem
✅ Diyabet
✅ Aşırı mukus üretimi - sözlü işler veya şiddetliyse nebulize
✅ Guatr
✅ Hipertansiyon
✅ Enfeksiyonlar
✅ Keloidler
✅ Karaciğer hastalıkları
✅ Viral Hepatit
✅PCOS (Polikistik Over)
✅İnfertilite
✅Parotis Kanalı Taşları
✅Sebase Kistler
✅Tiroid bozuklukları – (hipotiroid, hashimoto, hipertiroid, kanser)
✅Vücudun tüm bezlerinin mimarisine yardımcı olur.


İyot ve Diabet

Artan diabet rahatsızlığının arkasındaki en önemli sebeplerden bir tanesi iyot eksikliğidir. Kişilerde iyot alımının yeterli hale gelmesi şeker hastalığının kalıcı tedavisinde önemli bir etki oluşturacaktır.Şeker hastalığı bir beslenme bozukluğu ve hareketsizlik hastalığı olmakla birlikte iyot eksikliği oluşumunu kolaylaştırmaktadır.

iyot, insan vücudundaki insülin ve glukagon dahil tüm hormonlar için hücresel reseptörde bir kofaktör olduğundan, iyot eksikliği sistemik patoloji üretir. İyot eksikliği nedeniyle her iki hormonun eksikliği, hiperglisemi veya hipoglisemi ile kendini gösterir.

Yüksek karbonhidratlı bir diyet (beyaz şeker, beyaz un ve basit karbonhidratlar) iyot eksikliği ile birleştiğinde, kan şekeri düzeylerinin geniş ölçüde dalgalanması nedeniyle semptomları şiddetlendirir.

Bu iyot eksikliği patolojisi ne yazık ki sağlık profesyonelleri tarafından yaygın olarak bilinmemektedir. DOI: 10.15226/jnhfs.2017.001116

İyot almak için tıklayınız.