Kimler Demir Takviyesi Kullanmalıdır ?

Demir, sizi sağlıklı ve enerji dolu tutmak da dahil olmak üzere vücudunuzda birçok önemli rol oynayan bir besindir. Erken dönemlerde tespit edilmesi zor olan Demir eksikliği ülkemizde oldukça yaygındır. Düşük demir seviyeleri yorgunluk, zayıf konsantrasyon ve sık hasta olmaya neden olabilir.
08 Apr 2022
Hamilelikte kansızlık belirtileri! Demir eksikliği nasıl giderilir?  Aneminin bebeğe etkisi - Hamilelik Haberleri

Düşük demir seviyelerinin belirtileri 

Düşük demir seviyeleri, özellikle nüfusun gelir seviyesi düşük kesiminde yaygındır. Tedavi edilmezse, demir eksikliği anemisi olarak bilinen daha ciddi bir duruma dönüşebilirler ( 1 ).

Demir eksikliği anemisi, kanınızın yeterince sağlıklı oksijen taşıyan kırmızı kan hücresi içermediği bir durumdur. Sonuç olarak, aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilirsiniz ( 1 , 2 ):

  • yorgunluk
  • enerji eksikliği
  • nefes darlığı
  • Konsantrasyon zorluğu
  • Daha sık hasta olma
  • Üşüme
  • soluk cilt
  • kalp çarpıntısı
  • baş ağrısı
  • Kafanızın içinde çınlama veya uğultu sesleri duymak
  • kaşıntı
  • Ağrılı bir dil veya yutma güçlüğü
  • Yiyeceklerin tadındaki değişiklikler
  • Saç dökülmesi
  • Buz veya toprak gibi gıda dışı maddeleri yeme isteği
  • Ağız kenarlarında ağrılı açık yaralar
  • Kaşık şeklindeki tırnaklar
  • Huzursuz bacak sendromu

Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, düşük demir seviyelerini veya demir eksikliği anemisini belirlemek veya dışlamak için test yaptırmayı düşünebilirsiniz.

Yukarıdaki semptomların tipik olarak demir seviyenizin çok düşük duruma geldiğinde oluştuğunu unutmayın. Bu nedenle, özellikle demir eksikliğinin erken aşamalarında, bu belirtilerden hiçbirini yaşamadan düşük demir seviyelerine sahip olabilirsiniz.

Demir seviyenizi düzenli olarak test ettirmek, potansiyel olarak demir eksikliği anemisine dönüşmeden önce düşük demir seviyelerini tespit ve tedavi etmenin en iyi yoludur.

Demir eksikliğinin aşamaları

Düşük demir seviyeleri tipik olarak şu aşamalar boyunca Demir Eksikliği Anemisine ilerler ( 1 ):

  1. Hafif demir eksikliği. Bu durum, 10–30 mcg / L arasında ferritin seviyelerine sahip düşük demir depolarının yanı sıra hemoglobin 12 g / dL'nin üzerinde ve hematokritin kadınlarda % 36 ve erkeklerde % 41'in üzerinde olduğu normal kırmızı kan hücresi (RBC) sayımından oluşur.
  2. Hafif fonksiyonel demir eksikliği. Bu durum, ferritin seviyeleri 10 mcg / L'nin altında olan tükenmiş demir depolarından oluşur, ancak hemoglobin 12 g / dL'nin üzerinde ve hematokrit kadınlarda % 36 ve erkekler için% 41'in üzerinde olan normal bir RBC sayımından oluşur.
  3. Demir eksikliği anemisi (IDA). Bu durum, ferritin seviyeleri 10 mcg / L'nin altında olan azalmış demir depolarının yanı sıra hemoglobin 12 g / dL'nin altında ve hematokritin kadınlar için% 36 ve erkekler için% 41'in altında olduğu normal aralığın altına düşen bir RBC sayımından oluşur.

Demir durumunuzu teşhis etmek için testler

Hemoglobin ve hematokrit testleri, demir eksikliğini taramak için yaygın olarak kullanılan testlerdir. Bununla birlikte, hassas veya spesifik olarak kabul edilmezler ve yalnızca demir eksikliği anemisini belirlemek için kullanılırlar. ( 1 ) Ama demir eksikliğinin erken aşamalarını tespit edemeyebilirler.

Eksikliğin erken aşamalarını belirlemek faydalıdır. Beslenme değişikleri ve demir takviyeleri ile durum kontrol altına alınabilir ve demir eksikliği anemisine ilerlemesi önlenebilir.

Serum ferritin şu anda, özellikle erken aşamalarında, demir eksikliğini teşhis etmek için en uygun test olarak kabul edilmektedir.

Ancak, çok az doktor rutin olarak ferritin seviyelerini test eder, bu nedenle doktorunuzu ziyaret ettiğinizde hemoglobin ve hematokrit testlerine ek olarak bu testi özellikle talep etmeniz gerekebilir.

Ne sıklıkla test yaptırmalısınız?

Düşük demir seviyeleri geçmişi olmayanlar, erken aşamalarında potansiyel bir demir eksikliğini tespit etmenin bir yolu olarak seviyelerini yılda bir kez test ettirmeyi seçebilirler.

Demir takviyesi kullanıyorsanız, hemoglobindeki gelişmeler 4 hafta içinde fark edilebilir. Bununla birlikte, genellikle hemoglobin seviyelerini tamamen doldurmak en az 3 ay ve bazen ferritin seviyelerini yeniden tamamlamak daha da uzun süre takviye kullanmanız gerekebilir. (3).

Bu nedenle, şu anda bir demir eksikliğini tedavi etmek için takviye alan kişiler, hemoglobin ve ferritin seviyelerini yeniden test etmeden önce en az 3 ay beklemelidir.

Bununla birlikte, insanların küçük bir kısmı ya oral demir takviyelerine yanıt vermez ya da yan etkiler yaşar. Bu nedenle, başka tedavilere ihtiyaçları olabilir.

Bu nedenle, demir eksikliği aneminiz varsa ve bir takviye aldıktan sonraki ilk 4-8 ​​hafta içinde semptomlarda herhangi bir iyileşme fark etmezseniz, tedaviye yanıt verip vermediğinizi kontrol etmek için hemoglobin düzeylerinizi yeniden test ettirmeyi düşünebilirsiniz.(3).

Kaynaklar;

  1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/
  2. https://www.nhs.uk/conditions/iron-deficiency-anaemia/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4836595/